Блиндираните врати – предпазване от крадци
blindirani vrati

Блиндираните врати – предпазване от крадци

Предпазване от набези на крадци е основната ни цел и  се постига чрез здравина и осигуряване на неразбиваеми ключалки. Когато става въпрос за ключалки, трябва да се знае, че всяка една ключалка може да бъде преодоляна по някакъв начин. Това обаче не е в способностите на всеки крадец, а на единици. В жилищните блокове и кооперации обикновено “върлуват” крадци, които търсят лесни за разбиване врати. За тях блиндираната врата е препятствие, което не могат да преодолеят и се отказват още с пръв поглед върху ключалките. В случаите, когато ключалката е невидима, те веднага се отказват или търсят друг достъп до апартамента – през прозорците и терасите, ако имат достъп до тях.

Металите, от които се изработват блиндирани врати са с различен състав и качества. Технологията за изработката на вратите е сложна, тъй като се търси максимална здравина и устойчивост. Особено значение има методът на заключване – това е най-важният елемент от който зависи надеждността на вратата. В много случаи клиентите предпочитат блиндирани врати с двойно заключване. На вратата се монтират едновременно механична и електронна брава, независими една от друга. В тази ситуация крадецът е в особено неизгодна позиция, защото електронната брава е невидима и ако успее по някакъв начин да отключи механичната брава, той въпреки усилията си остава отвън, тъй като електронната не позволява на вратата да се отвори.

Необходимостта от опазване на личното ни пространство става все по-голяма в последните години. Битовата престъпност непрекъснато нараства и набезите на крадци водят до сериозни щети на засегнатите апартаменти. Това е причината все повече хора да изберат блиндирани врати за своите жилища. Наглостта на крадците нараства дотолкова, че често те се промъкват през нощта в жилища, в които стопаните спят в леглата си, дори има случаи на упояване с газ, който се пуска през ключалки и неуплътнени участъци на вратите. Това може да се случи само ако апартаментът е с обикновена врата със стандартна брава. При наличието на блиндирана врата хората могат да спят спокойно – тя е достатъчно добре уплътнена и достатъчно надеждно заключена, за да спре всички опити за незаконно проникване в жилището.