Интериорни врати с украса от витраж

Интериорни врати с украса от витраж

Стъклописите се наричат също витражи и представляват цветни рисунки на стъкло. Те са декоративно и изобразително изкуство, използващо цветни парченца стъкло, които се подреждат в мозайка и изобразяват различни фигури.

Технологията за изработка е следната: За закрепване на парченцата стъкло в равен лист най-често се използва рамка от олово с двоен П-образен профил, наречена шпросна. Мекото олово се обработва лесно и позволява стъклата да се закрепят плътно, без опасност да бъдат спукани от напрежението на металната рамка. Друг вариант за прикрепване на парченцата стъкло е т.н. „Арабски витраж“. При него съединяването става посредством гипс, тъй като сплавите, с които се спояват шпросните се топят при не особено висока температура, което изключва използването им за правене на витражи за места, където е горещо.

Един от съвременните начини за декорация е витражното стъкло за интериорни врати.  Още от създаването на този тип изкуство, чието начало датира още през 11 век, то е широко-прилагано по арковите прозорци в църкви, храмове, катедрали и други забележителни монументални сгради. Днес все повече се налага и като интериорно решение в дома. Освен украса по прозорци и врати, днешните творци на витражно стъкло, изработват и скулптури, и триизмерни структури в различни големини.

Витражът, като занаят и изкуство, изисква художествени умения, за да се сътвори прецизен дизайн и техническа мисъл, за да може при сглобяването на декоративния елемент, основата /обикновено прозорец/ да може да издържи, освен своето тегло и това на декориращите елементи. Витражите могат да бъдат наречени вечно изкуство, защото те умело се съхраняват през вековете. Обикновено изобразяват картинни сюжети от Библията, историята или литературата, икони на светци или преплитат сложни символични мотиви. Днес рисуваното стъкло е все по-актуален вид декорация към дизайна на дома.

Стените засияват във всевъзможни нюанси от светлината, която играе по тях. Имате пълната свобода да подберете всевъзможни идеи, за да разчупите традиционните прозорци. Може да предпочетете флорален мотив или различни симетрични и асиметрични форми. Какъвто и мотив да изберете, хубаво е да не прекалявате с наслагването му. През призмата на витражното стъкло светлината става особено интересна и красива. Внася един особен романтичен дух на тайнственост и съкровеност, който превръща любимия ви дом в неповторимо място, а интериорната врата в оригинално изпълнение.