Как да изберем подходящи дръжки за врата?
Gradde Aden 002

Как да изберем подходящи дръжки за врата?

Видът на дръжките за врата се подбира според вида на вратата и помещението. Основно дръжките се делят на няколко вида, има цели дръжки и дръжки с отделни розетки, като разликата е единствено в розетките. Целите дръжки се наричат шилдове и могат да бъдат за обикновена брава, секретна брава или сервизна брава. За избор на шилд, от най-голямо значение е монтираната брава и нейното междуцентрие. Междуцeнтрието е разстоянието между центъра на отвора за дръжките и отвора за ключа на бравата.

Дръжките с отделни розетки се делят отново на три вида за обикновена розетка, за секретна розетка и за сервизна розетка. Обикновените розетки се монтират на интериорни врати оборудвани с обикновени брави. Секретните розетки се монтират на входни врати оборудвани със секретни брави. Сервизните розетки се поставят на врати на сервизни помещения като бани и тоалетни, които са оборудвани със сервизни брави. Те могат да се заключват от вътрешната страна без ключ.

Размерът на бравата при дръжките с отделни розетки не е от значение, тъй като дръжката и розетката са отделни модули и могат да се монтират на всякакво разстояние една от друга. Изборът на розетка зависи от две неща. Първото е вида на бравата (секретна, сервизна или обикновена) и второто е да бъде уцелена подходящата комбинация от материал и дизайн на розетката, така че да бъде в комплект с дръжката на вратата. Дръжките за врата, независимо дали са на цял шилд или с отделна розетка, имат много и различни покрития.

Най-оптимален вариант е да се изберат дръжки от неръждаема стомана(инокс). Иноксовото покритие на дръжките за врата е здраво, издръжливо на надрасквания и атмосферни влияния, което го прави най-подходящо за влажни помещения и външна употреба. Дизайнът на дръжките за врата е много специфична материя, която включва естетически изглед на дръжката, както и удобство при ползване. Важно е дизайнът да е с удобна форма за ръката, да няма прекалено остри ръбове, които да доведат до евентуално нараняване или неудобство при експлоатация на дръжката. Би било добре да изберете подходяща разцветка и дизайн на дръжките, така че да пасват със наличния интериор. Винаги естетически е по-добре, ако дръжките се сливат  с интериора и го допълват.