You are currently viewing Как да предпазим дома си от кражба

Как да предпазим дома си от кражба

През последните няколко години битовите кражби са не толкова рядко явление. По неофициални данни за изминалата година броят им в нашата страна е над 13 000. Факт, пред който не можем да бъдем безучастни.

Ще Ви дадем няколко полезни съвета как да предпазите дома и имуществото си от недоброжелатели:

  1. Започнете от входната врата на дома Ви! Изберете сигурна и надеждна врата, нека тя не бъде от шперплат, а от дърво или още по-добре метална.
  2. Обърнете внимание и на заключващите механизми. По възможност изберете врата с двустранно или тристранно заключване. Освен надеждна брава е добре да бъде поставено и допълнително заключващо устройство – например резе от вътрешната страна. Към настоящия момент експертите твърдят, че по-висока сигурност бихте получили, ако на входната Ви врата е монтирана секретна брава с многоточково заключване в комбинация със секретен патрон с бронировка против кражба. Опита в световен мащаб показва, че справянето с всички препядствия и защити изисква прекалено много усилия и време, шум и специално оборудване от страна на крадците и е твърде възможно да ги разколебае.
  3. Заключвайте входната врата винаги, когато излизате дори и за кратко време!
  4. Монтирайте широкоъгълна шпионка на входната врата, която да позволява максимално видимост на стълбищната площадка пред дома Ви.
  5. Когато се налага да отсъствате за по-дълго време, избягвайте да съобщавате за това на много хора. Помолете някой от Вашите съседи или близък човек да прибира пощата и рекламните листовки и брошури, за да не се натрупват в пощенската кутия, докато Ви няма.
  6. Преди да си закупите ново жилище е добре да проучите квартала, в който то се намира. Обърнете внимание на няколко неща: има ли достатъчно осветени улици, близка спирка на градски транспорт или метро. Тези незначителни на пръв поглед неща е възможно да Ви спасят от неприятности в бъдеще!
  7. Огледайте Вашите бъдещи съседи и се опитайте още в самото начало да изградите уважение и приятелски отношения с тях! Не се гневете от прекаленото им любопитство! Е, не е приятно, когато лелката от партерния етаж се „залепя” за шпионката всеки път, когато се прибирате, но именно нейното прекалено любопитство е възможно да опази собственото Ви жилище от кражба.
  8. Освен сигурна входна врата за апартамента, ще Ви трябва такава и за входа на блока или кооперацията. Всеки от Вашите съседи иска да опази дома си от недоброжелатели. Може да бъде поставено и осветление над вратата, което да работи и през нощта. Говорете с домоуправителя на входа, да направи пространството пред входа по-безопасно – нека храстите бъдат по-ниски и бодливи, за да не може никой да се скрие в тях.