Чудите ли се какво да правите със старите си врати?

Чудите ли се какво да правите със старите си врати?

Необичайната инсталация е създадена от дизайнера Чой Жеонг-Хуа през 2009 година в Сеул, Южна Корея. За направата ѝ са били използвани стари и захвърлени на боклука врати. 10 години преди да създаде въпросната сграда, дизайнерът обичал да обикаля из тесните улички и да събира разни неща. Така се стигнало и до идеята за сградата с най-много врати. Авторът на уникалната фасада от врати сам признава, че най-вълнуващото му преживяване е, когато обикаля улиците на града, за да намира нови „боклуци“, в които да открива вдъхновение за нови арт обществени инсталации.

„През 1989 година не можех да рисувам, така че въобще не се и надявах да стана художник. Харесваше ми да се разхождам. Обикалях улиците, малките алеи и се любувах на купчините с боклук и изоставените конструкции. Разбрах, че обикновените хора създават някои неща по-добре от хората на изкуството. Пък и ги създават по толкова естествен начин. Тогава реших вместо да ставам артист да си остана обикновен човек, който обаче мисли като човек на изкуството.“ – обяснява дизайнерът.

В инсталацията са използвани над 1000 броя врати, които са монтирани по фасадата на 10 етажна обществена стара сграда. Въпреки че инсталацията е била временна, създава основа за преосмисляне приложението на използвани материали, било то за арт цели или дори за вписването им с нова функция в сградите. Сградата определено успява да привлече вниманието, но е сред тези, в които едва ли някой би се разходил. Причината за това е, че не се знае от коя врата можеш да полетиш.