По какъв начин се избират вратите?
Catalogue 33

По какъв начин се избират вратите?

Никой не би оспорил факта, че всеки един модел врата е уникален и може да се впише в определен интериор. Да се подбере най-добрия вариант, който перфектно да допълни дизайна на стаята, е невероятно трудно. Обяснението е в широката гама от готови продукти от този тип, изложени на родния пазар.

Експертите от фирмите за врати в София са изложили няколко фактора, определящи избора на купувачите. Повечето от тях са елементи в интериорния дизайн.

Видът на помещението

Първото нещо, което трябва да гледате при избора на интериорна врата, е цялостния стил на помещението. Красива дървена врата с фрезовка никога не би се вписала в помещение, покрито с пластика и гланц. Подобна е ситуацията и в стаи, обзаведени в античен стил.

Има редица модели, които се считат за универсални. Те имат слабо изразени тонове и текстура. В действителност, те се вписват във всеки интериор, но употребата им не е желателна.

Материали

Материалът на облицовката на пода също има силно значение при избора на врата. Паркетът сам по себе си привлича изделия от дърво, следователно в помещенията с такова покритие на пода, е препоръчително да се монтират само дървени врати. Теракотът се комбинира с пластмасови или ПВЦ модели. Ламинираният паркет изглежда добре с почти всякакъв вид врати.

Напълно логично, довършителните материали за стената също играят важна роля при избора на интериорни врати. Обикновено боята подсказва със своя цвят, в коя гама е необходимо да бъде интериорната врата. Тапетите често изглеждат добре с врати, изработени от ПДЧ или от дърво.

Трябва също да се разбере, че интериорните врати, разделят две стаи. Те могат да се различават в абсолютно всичко, така че покритието и цвета трябва да бъдат подходящи за двете помещения. Това може да се постигне посредством универсално проектирани модели. През последните години все повече се използват врати с голяма площ от стъкло. Те невинаги се вписва перфектно в интериора, но пък винаги изглеждат добре. В коридорите без естествена светлина, е по-добре да монтират интериорни врати с големи стъклени площи.