Полезно за интериорните врати
slivane

Полезно за интериорните врати

След приключването на ремонта, следва и последната стъпка, а именно слагането на новите врати, които трябва да са съобразени с интериора на дома. Това е важна стъпка и не бива да се пренебрегва. В повечето случаи сме наясно какви трябва да са цветовете, и от какви материали искаме да са изработени вратите. Това до голяма степен се влияе от стила на нашия дом, мебелите, декорацията, цветовата гама и начина на живот който водим.

В последно време определящ фактор при взимането на това решение играе и цената. Най-евтините врати предлагани на пазара са тези от фазер или шперплат, а най-скъпите са изработени от естествени дървени материали.  В средната категория попадат вратите изработени от MDF, HDF. Интериорните врати изработени от тези материали, са и най-честия избор на домакинствата днес. Покритието на вратите може да бъде различно, но най-често то е от PVC фолио, което им ги прави влагоустойчиви, което предопределя възможността да бъдат монтирани в мокрите помещения на нашия дом, като банята например.

Не е препоръчително те да бъдат използвани, когато до тях има пряк достъп на вода. Най-подходящи в този случай са врати изцяло изработени от PVC. Не бива да забравяме, че правилния монтаж е много важен, ако искаме вратите да бъдат напълно функционални. При лошо монтиране се ускорява процеса на износване. Възможно е при некачествено поставена врата надраскване на повърхността, измятане и т.н. Най-добрия вариант, ако преценим, че не може да се справим сами е да се обърнем към специализирана фирма за монтаж.

Все пак целта е новите врати да ни радват колкото се може по-дълго време, и да не ни се налага да ги сменяме скоро. И не на последно място, правилната поддръжка на нашите врати е от изключително важно значение за тяхното запазване. Те са предназначени за употреба във вертикално положение, перпендикулярно на тавана. Ако имаме по-нестандартно жилище и вратата се налага да се сложи под ъгъл, най-добре е той да бъде не по-голям от 20 градуса. Хубаво е помещението да се отоплява и температурата да варира между 5 и 40 градуса. Също така всички източници на топлина, като радиатори, печки и т.н. трябва да са поне на един метър разстояние от вратите, и върху тях да не пада пряка слънчева светлина (това би ускорило процеса на захабяване на повърхността).