Видове, предимства и недостатъци на заключващите системи
key 3348307 1920

Видове, предимства и недостатъци на заключващите системи

Една заключваща система е ефективна, ако е подходяща за Вашите нужди и наистина предпазва дома, офиса или колата Ви от посегателства. Можете да избирате между разновидностите на два основни типа заключващи системи – механични и електронни.

  • Механични заключващи системи. Те се състоят от заключващ механизъм и ключалка. Заключващият механизъм се състои от шипове или езици. Той може да бъде едностранен, двустранен, тристранен или четиристранен. Едностранното заключване е най-несигурно, защото механизмът има видима част, която крадците могат да атакуват и елиминират много лесно. Предимството му е, че може да бъде монтирано винаги. Двустранното, тристранното и четиристранното заключване укрепват цялостно вратата. Когато избирате такъв тип заключваща система, важно е да видите колко навън се показват шиповете или езиците, т.е. каква част от тях ще влизат в касата – добре е да е минимум 1 см. Колкото по-навътре попадат, толкова по-малко податлива е вратата на механичен натиск. Многостранното заключване се монтира във вратата още в процеса на изработката ѝ. Ключалките при механичните заключващи системи са два вида – ключалка тип „патрон” и касова брава. Смята се, че първите са по-надеждни. При тях контролът на достъп е по-силен. Въпреки това, ако някой запуши ключалката или я повреди, трябва да разбиете бравата и да я смените. Ако загубите дори един ключ, трябва да направите същото. Много хотели и фирми се възползват от многостранно заключване с ключалка тип „касова брава”. Изработва се специална система, в която ключовете са подредени по йерархия и има един главен ключ, който може да отвори всички врати.
  • Електронни заключващи системи. Те се делят на обединен и разпределен тип. И двете са практически неразбиваеми. В тях има вградени електромеханични брави, които се намират на произволни места и не могат да бъдат забелязани от крадците. Вратите с електронна заключваща система се отключват с карта или специален код. Ако някой узнае кода Ви или не искате даден човек да има достъп до офиса, просто изтривате кода от системата и въвеждате нов. Не е нужно да сменяте бравата и всички ключове. И двата типа заключващи системи могат да бъдат монтирани на всякакъв вид врати. Устойчиви са на всякакви механични и електрически въздействия, а контролът на достъп е изключително силен. Вероятно оставате с впечатлението, че електронните заключващи системи са най-сигурните на света, т.е. те биха били най-доброто решение за Вас и за всеки друг. От една страна сте прави. Повечето предимства са на тяхна страна. Но е важно да прецените: до каква степен домът или офисът Ви са изложени на риск, оправдано ли е да вземете такава скъпо струваща система, има ли хора, които ще срещнат затруднения при използването ѝ, но задължително трябва да имат достъп до помещенията. Механичните заключващи системи, направени от качествени материали, също биха предпазвали чудесно дома Ви. Те са  на по-добра цена и всички в семейството Ви могат да ги отключват и заключват без проблем. Преди да направите своя избор, обмислете добре от какво наистина имате нужда – ефективна е всяка подходящо избрана заключваща система.