Произходът на вратите
steampunk 3222894 1920

Произходът на вратите

Най-ранните врати са представени в картините по египетските гробници. Там те са изобразени като единични или двойни врати, всяка съставена от по едно парче дърво. В Египет, където климата е сух нямало опасност вратите да бъдат деформирани. Най-древните врати са направени от дървен материал (маслиново дърво) за храма на цар Соломон и са били изсечени и със златен обков. Освен маслиново дърво се използвали и бряст, кедър, дъб и кипарис. По-късно са били намерени врати с бронзов обков, което показва че това е бил универсален метод за защита на дървото. Докато на други места, като в Сирия където е имало недостиг на дървени материали, вратите са били направени от камък. Две бронзови врати от римския период се намират в базиликата на Латерански. В Пантеона вратите са с подобна конструкция, но с по-тесни хоризонтални панели. Вратите в църквата „Рождество Христово” във Витлеем от 6-ти век са покрити с плочи от бронз. Тези от „Света София” в Константинопол от 8-ми век също са били изработени от бронз. Вратите и на много други катедрали и църкви са били изработени от същите материали, най-вероятно донесени от Константинопол.

Най-прочутите врати се намират във „Сан Джовани Батист” – Флоренция, отново изработени от бронз, но повечето от тях са с фигури на птици и листа. Вратите са изработени от двама от най-прочутите скулптор Андреа Пизано и Гиберти (всепризнат майстор на бронзолеенето). Източната врата на Гиберти е изпълнена с барелефи и на нея са илюстрирани безброй фигури. Най-вероятно това са вратите на рая за които е говорил Микеланджело. Вратите на джамиите в Кайро са два вида. Едните са бронзови или железни с изрязани декоративни елементи, а другите са дървени създадени с преплетен дизайн.

В периода на възраждането италианските врати са с доста опростен дизайн. Архитектите са обръщали по-голямо внимание на тяхната ефективност отколкото на начина по който изглеждат. Във Франция и Германия е точно обратното, вратите са богато украсени, със сложно издълбани мотиви и архитектурни елементи като колони. Това се наблюдава при вратите от периода на Луи XIV и Луи XV. Най-старата врата в Англия се намира в Уестминстърското Абатство и датира от 1050 година. През 17-ти век вратите са ги украсявани с богата дърворезба и издадени корнизи. Не е известно кога са измислени пантите при вратите, но това безспорно е довело до нови методи на укрепване на вратите и тяхното декориране, а именно с ковано желязо и безкрайни разновидности и дизайн.