Различните домофонни системи
door 406140 1920

Различните домофонни системи

В съвременните жилищни и обществени сгради, системите за контрол на достъпа са необходимост, която защитава обитателите на всяка сграда от нежелани посетители. Входните врати трябва да са постоянно заключени, за да се защити сградата и живеещите в нея от крадци и вандали. В много сгради за контрол на достъпа се ползват домофони. Когато някой желае да посети определен апартамент, позвънява от входния звънец на собственика, който от своя страна, ако желае отключва вратата посредством бутон от жилището си. По този начин се предотвратява достъпа на нежелани лица в една сграда или дадено предприятие, фирма, организация. Това осигурява спокойствие на обитателите на сградата и ги предпазва от хора с престъпни намерения. Домофоните могат да бъдат в разнообразни варианти.

  • Аудио домофон – предаващ само гласови данни. Този вид домофони са свързани със слушалки в отделните апартаменти. Това е най-често срещания домофон в жилищни сгради.
  • Видео домофон, чрез който живеещите или работещите в сградата, освен че чуват, също така и виждат кой звъни на вратата. Тези домофони са с вградени камери във външното тяло, които при звънене се активират и предават образа на отделни монитори (вътрешно тяло), монтирани в апартамента. В последно време все по-често такъв тип домофони могат да се срещнат на жилищни сгради. Те осигуряват по-добра сигурност на входа, затова и въпреки по-високата си цена, са предпочитани.
  • Домофонни системи с вграден RFID четец, т.е. системи за достъп с чип. При тях отключването на входните врати е безконтактно, посредством потребителски RFID карти с вградени чипове, които могат да са във формата на ключодържатели. Отключването става с доближаване на отключващата чип-карта до четящото устройство. Чиповете могат да се настроят също така, да активират задвижването на асансьори или да отключват различни врати на отделните етажи. Така освен достъпа до сградата и самото придвижване вътре в нея, ще бъде невъзможно без наличието на такъв чип. Подходящи са за сгради, където достъпа на външни лица е забранен и в същото време има постоянно движение на хора. Този вид системи често се използват за вход на административни бизнес сгради, които се помещават от много служители и достъпа на външни лица се осъществява само с пропуск или придружител.