Необходими размери за интериорните врати
simple

Необходими размери за интериорните врати

Когато тръгнете да търсите интериорни врати за Вашето жилище, трябва да се съобразите с размерите, които имате или които искате да оставите за светлата използваема част на вратата. Основно правило е, че интериорната врата на хола или всекидневната е с най-големи размери – 80см. светла част. За да може безпроблемно да влязат най-големите мебели там, като например ъглов диван, холова гарнитура, секционни модули за стените и др. За кухните, спалните и детските обикновено отворите за интериорните врати са в по-малки размери – 70см. светла използваема част на вратата. А на баните, тоалетните и сервизните помещения крилата са по 60см.

Често при панелните жилище се появява проблем с железните каси, изляти в панела.  С този проблем се сблъскват повечето живущи в панелни жилища. Проблема идва от там, че касата на вратата е излята с бетон, набит с арматурни железа. Този бетон е облечен с метална планка, върху която са заварени пантите  на вратата. Металната планка е тънка, ето защо дори и след нейното махане отвора не се разширява допълнително и се налага допълнително къртене.

В някои панелни кооперации дори и на баните и тоалетните е монтирана такава желязна каса. Има вариант, при който не е необходимо да се кърти желязната каса.  В този случай, новата дървена каса се монтира директно върху старата метална, но така се губи от светлата използваема част на отвора, т.е. намалява се с близо 10см. Ако отвора Ви до сега е бил 80см, след като се монтира новата каса ще се намали до 70см. Ако нямате проблем с железни каси и с тяхното къртене, следва да разгледаме необходимите размери  за безпроблемен монтаж на новата Ви интериорна врата. Ако Вашият отвор от зид до зид е 68-72см. безпроблемно може да се монтира крило 60см, което с касата е 68см. Оставя се място за полиуретанова монтажна пяна около 2-5см. Ако отвора Ви е 78-82см. крилото, което ще се монтира е с размер 70см., а с касата става 78см. ширина. Ако отвора Ви е в най-големия вариант 88-92см. крилото на интериорната врата ще бъде с размер 80см., а с касата ще стане 88см. По отношение на височина, оптималният вариант е 204-206см. Като вече, може да бъде скъсена толкова, колкото е необходимо. За да се вземат коректни размери е добре това да се направи от специализирана монтажна група или към фирма, занимаваща се с търговия с интериорни и блиндирани входни врати.