Развитие на вратите през годините
izteglen fajl 9

Развитие на вратите през годините

С развитието на човечеството се развива и целия заобикалящ ни свят, както  и вещите в него. Конкретно това се отнася за основните нужди, сред които най-важно е жилището. Превръщането на жилището в дом започва от входа, който се обозначава стандартно с врата.

Днес ние ще говорим за вратите като за визитната картичка на дома.

Старите хора казват, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Същото можем да отнесем и към входната врата – по нея гостите си създават първоначално мнение за стила и вкуса на собствениците, а гостоприемството на домакина определя отношението им към него.

Промените на входните врати през времето са по-редки, но от голямо значение. В продължение на години хората са живели, използвайки за вход изделия от дърво или тъкани. Не е съществувало предположение, че тези врати не защитават от погледите на останалите, от звуците, от проникване на недоброжелатели. Най-старата врата в България е направена и поставена през Средновековието и днес през прага й влизаме в прочутата Боянска църква в полите на Витоша. Портата от дъб е оцеляла повече от седем века и макар че не винаги е била на главния вход, при поредната реконструкция на храма през 19-ти век, тя е поставена, за да се запази приемствеността и духа на отдавна вече отминали епохи.

На територията на изграждащ се цюрихски паркинг археолози откриха, може би и най-старата врата в Европа – отпреди 5 хил. години. „Вратата е направена от топола и е много здрава, а също така и елегантна“ – разказал пред журналисти ръководителят на разкопките Нилс Бляйхер. Според него дизайнът на подредбата на дъските е изключителен, а пантите са почти като нови.

Учените предполагат, че вратата е била част от наколно жилище. Части от такива жилища са откривани недалеч от езерата в приалпийския регион.

Но идва друго време, настъпват промени в начина на живот, повишават се нивата на богатство и започва да е налице необходимост за защитаване на домовете. Започват да се появяват железните врати и производителите, които ги изработват.

Разбира се, по това време производители не са така висококвалифицирани, като сега. С течение на времето купувачът започва да има по-голяма яснота относно изискванията си. Започва разделението на входни и интериорни врати. Търсенето определя новите предложения, вратите започват да се променят – по материал на изработка, вид и допълнителни качества, като топло и звукоизолация.

Разработват се стоманено-бетонната каса с различни нови пълнежи за повишаване качеството на топло и звукоизолация. Купувачът има право на избор както на качество, така и на дизайн, цвят, предназначение…

В днешно време има  различни видове дървени врати, метални,стъклени и PVC врати. Интериорните врати могат да бъдат от вътрешната и външната страна с дървесен материал облицован в различни видове ламинатно фолио с избор на цвят, отговарящ на стила и дизайна в дома Ви . Материала, от който се изработват покритията се съобразява с всички атмосферни влияния, на които ще бъде изложена вратата.

От скоро в производството на врати започват да заемат място и специални износоустойчиви покрития, които се изработват в различни цветове. Тези покрития защитават вратите срещу увреждане на повърхността.

Освен всички външни характеристики за доброто и високо качество на вратите от значение е да имат и вградени системи за заключване, гарантиращи безопасност. Желателно е те да бъдат повече от една. Добро допълнение за сигурността са специалните щифтове, заварени към страничните ръбове, за да може когато вратата се затваря да се предотврати варианта за откачването ѝ от пантите. Ако желаете, може да изберете врати с възможност за тристранно заключване като, разбира се, цената на вратата ще бъде по-висока, имайки предвид оскъпяването от това на ключалката, но пък това ще осигури Вашето спокойствие.

Не подценявайте и моментът с монтирането на вратата. И прекрасната врата може да изглежда зле и да не изпълнява предназначението си, ако не е монтирана добре. Обърнете се към опитни професионалисти. Обмисленият избор на врата, придружен с добре изпълнения ѝ монтаж, може да подсигури не само защита, а и отличен стилен завършек на Вашия дом.