Тайни помещения вкъщи
room 2752817 1920 1

Тайни помещения вкъщи

Ако сте почитатели на криминалните романи, вероятно знаете, че всеки уважаващ себе си богаташ трябва да притежава с дома си скрита интериорна врата към таен сейф или възможност за бягство при опасност. Е, не е необходимо да сте богати, дори не е необходимо да криете купища с пари, за да инсталирате в дома си добре замаскирани врати към тайни стаи,  скрити от външните хора. Ето няколко интересни предложения.

Тайна врата – будка за билети

Имитираща старовремските будки за продажба на билети за кино и театър, тази врата скрива входа към малка стая, например помещение за домашно кино. Тя включва LED осветление към табелата, както и възможност за изписване на желаните думи. Освен практична роля, вратата изпълнява и декоративна функция, тъй като е оформена с релефни детайли.

Тайна изба – килимче

Скрита от погледите, тази изба се намира под кухнята и е със спираловидна форма. Компактна и удобна за съхранение на бутилките с вино или зимнина, достъпът до нишата в пода е осигурен чрез тайна врата на пода, маскирана като килимче. Винарната е добре изолирана и не заема място в килера или мазето.

Тайна врата – стълбище

Отстрани на стълбището са създадени рафтчета за вещите, но те са само част от истинската същност на сектора. Всъщност той е подвижен панел, който разкрива не много голяма ниша под стъпалата.  Вратата изпълнява двойна функция – скрива тайното убежище и съхранява някои дребни предмети.

Тайна врата – стенна фреска

Семпла идея, лесна за изпълнение – вратата към помещението е част от стената, като представлява качествена мимикрия на дървената релефна ламперия в долната си част и цветната фреска в горния сектор. Единственото, което показва, че в тази част на стените има врата, е металната дръжка.

Таен гараж – фасада с прозорци

В по-големи мащаби от стандартните проекти, тази къща включва интересен детайл – гараж, скрит зад фасада под формата на ъглова система от прозорци. Помещението се намира на приземния етаж на сградата, а вратата се отваря чрез приплъзване на панелите, скривайки този толкова модерен архитектурен детайл към иначе старинната фасада на къщата с викторианска архитектура.