Вратата на победата
vratata na pobedata

Вратата на победата

Вратата на победата се намира в Мюнхен и е грандиозно съоръжение, което е един от символите на Мюнхен, напомня по архитектура на истински дворец, но на практика представлява арка, която прилича на Триумфалната арка в Париж. Затова е прието името Врата на победата. Това е триумфална арка с три слети арки, коронована със статуята на Бавария.

Арката Вратата на победата се намира между университета Лудвиг Максимилиан и Омщрасе.

Арката била издигната по заповед на крал Лудвиг Първи. Той силно желаел да се прославят победите на баварските войски. Затова арката е украсена с четири величествени лъва и батални барелефи, които символизират победите на баварските войски. Четирите лъва са впрегнати в колесница, която е управлявана от величествена жена – това е символ на победителката Бавария.

Крал Лудвиг Първи съвсем сам финансирал изграждането на Вратата на победата – цената за построяването на красивия монумент била 420 000 флорина, което се равнява на над 700 000 евро към днешна дата. Кралят искал да бъде запомнена за вечни времена ролята на Бавария за изхвърлянето на Наполеон от Германия. Тази арка винаги е била символ на немската мощ.

Въпреки че първоначално е била създадена като символ на триумфа на баварските войски, днес Вратата на победата е монумент, който символизира мира. През Втората световна война триумфалната арка била разрушена. Лъвовете са паднали и са били счупени заради бомбардировките по време на войната.

По-късно е възстановена само частично след разрушенията, причинени от бомбите. Затова върху задната част на арката са изписани думите „посветена на победата, разрушена от войната, напомняща за мира”, които принадлежат на Вилхелм Хаузенщайн, световноизвестен немски историк и дипломат. Откъм северната част на арката са изписани думите: „На Баварската армия”.

Вратата на победата – е висока 21 метра и широка 24 метра. След като е преживяла дни на победи и на войни, днес тя е свидетел най-вече на оживения трафик в Мюнхен. Вратата на победата е една от най-сниманите забележителности на града и е особено красива през нощта.