You are currently viewing Врати за баня

Врати за баня

Ремонтирате ли банята си, неизбежно се появява и въпроса за вида на вратата, която да сложите там. Дали, на мокрото помещение може да поставите обикновена интериорна врата или не, това зависи от няколко фактора – големина на банята, наличие на душ кабина, има ли вентилатор и др. И все пак, една такава врата, е препоръчително да притежава предимства, гарантиращи безпроблемна експлоатация.

Коя врата е подходяща за банята?

Няма значение, дали душът е отделен със завеса или стъклен параван, то не забравяйте, че помещението е мокро и винаги се отделя определено количество пара. Влажността е висока и това се отразява на покритията, които нямат защита от нея. Добър вариант за материал на вратата е алуминият, който се оказва предпочитан и чудесен за такъв тип помещение. Освен, че не нарушава целостта си от влагата, той не ръждясва, а и се предлага във всякакви разцветки. Препоръчва се и касата на тези врати за баня да е изработена от него, за по-голяма устойчивост.

Как трябва да изглежда вратата на банята?

  • Добре е вратата за баня да се слива с останалия дизайн на дома, да отговаря стилово на другите врати (дори и да не е съвсем същата). Това важи особено при случаите, когато в коридора, където е банята, има и други интериорни врати. Всичко е по Ваше желания, но да кажем, че е препоръчително.
  • Много красиво ще стои на банята една стъклена врата, разбира се непрозрачна (матова). Нейните качества са несравними, по отношение на влагоустойчивостта, но за съжаление не е толкова достъпна като цена, но пък не и невъзможна и недостижима. Стъклото в този случай е с дебелина поне 8 мм. и притежава свойството, ако все пак се счупи, да не може да Ви нарани. Това е така, поради характеристиката му да се пръска на малки парченца, които не свличат с остри и режещи ръбове.

И нека да обобщим, за една баня е най-добре вратата да е поне влагоустойчива! Всичко друго остава на втори план. Какво ще изберете и какви ще са водещите Ви аргументи, зависи от Вас!