Почукай и ще ти се отвори!
goal 1707702 960 720

Почукай и ще ти се отвори!

Повечето входни врати са украсени и декорирани с позабравените чукчета. Едно от най-важните неща при избора на такъв аксесоар за входната врата е материала, който ще трябва да може да издържа на атмосферни влияния. Много от кованите произведения са украсени с разнообразни геометрични орнаменти, както и други фигури, образувани от съчетаването им.Въпрос на въображение и умения е, да се изработят от кованото желязо всякакъв вид  красоти за вратата ви. По-рядко могат да се срещнат човешки изображения.

Още един начин за украса на чукчетата е, като се усуче метала. Наричани са още с наименованието античен обков, защото мотивите, които са изобразени на отделните изделия са били взаимствани от антични предмети, използвани в бита на древен Рим и Египет. Изработват се от бронз, различни метални сплави и месинг. Продуктите, направени от тези метали, имат много добри пластични показатели. Те притежават голяма корозионна защита от температурни влияния и вода, така че тези изделия не ръждясват. Предвид  това, че са направени от сплави на медта, те могат да се хромират и позлатяват, да се оксидират и боядисват прахово. Когато се остави естествения цвят на метала, за да се предотврати патиниране, се лакира със специални водоустойчиви лакове, след което лаковото покритие се пече в специална камера при определена температура.

Още възможни материали, от които може да се изработи едно чукче и да остане красиво и незасегнато от времевите влияния,  са дървото, металните сплави със сребърно и златно покритие.

За тези, които обичат да се забавляват и са широко скроени от към шеги, има модели със закачливи и забавни форми. Протозвънците може да придават и колорит! А за тези, които обичат нестандартните неща и не ги притеснява факта, че може да шокират гостите с вкуса си, има уникални предложения.

Представете си как бихте реагирали, ако трябва да почукате на нечия врата, на която „инструмент“ са части от човешкото тяло?

Това може да е чудесна декорация към екстериора на дома и да му придаде един необикновен и колоритен дух.