Вратите на България
doors 575961 1280

Вратите на България

Допускате ли, че има градове и села на територията на страната ни, които носят в наименованието си думата „врата“? Най-вероятно не, но ще Ви учудим, че има доста такива.

Всеки знае какво е вратата – продукт или иначе казано, необходимост, служещо ни да влезем или излезем от дадено помещение. Но погледнато от друга страна, въпроса, какво е означавала „вратата“ за нашите предци, е повод за размисъл. Нека се разровим за момент в историята ни и да надникнем назад към изминалите години, за да Ви представим някои интересни места и забележителности, за които може би и не подозирате.

Всички знаем Траянови врата – име на крепост и проход, намиращ се в Средна гора. Местност, станала свидетел на много исторически събития и подвизи. Друг исторически обект с национална значимост е проходът Вратник в Стара планина, познат още и като Железни врата, поради наличието на крепост за охрана през Средновековието.

Но нека затаим дъх и да разгънем още малко миналото, което е наше настояще в момента. Нека слушаме с интерес разкази и легенди, нека гледаме красотите и забележителностите, оставени ни от  нашите предци.

Но нека затаим дъх и да разгънем още малко миналото, което е наше настояще в момента. Нека слушаме с интерес разкази и легенди, нека гледаме красотите и забележителностите, оставени ни от  нашите предци. Да се запознаем с още две села с това име– това са село Врата, община Асеновград и село Вратарите, Добричка област. Те са китни малки села, които могат да ни очароват с много неща, посетете ги и разпитайте местните за историите свързани с имената им. Още нещо интересно – Слънчева врата“, над село Бузовград е древно светилище образувано от скални маси, позиционирани така, че да направят отвор, през който при залез слънцето „засяда“.

Само дотук се убедихте, че „нашите врати” не са никак малко. Села и крепости, красиви кътчета и множество исторически факти, които са наследство от миналото ни. Нека да не забравяме, че България е нашата красива страна и нейните „врати“ са сред най-красивите и интересни на света.

Ще завършим с още един конкретен факт. Знаете ли, че гр. Враца в миналото се е наричал Вратцата. Виждате ли колко скрити имена на врата има в нашата страна. А колко ли още има по света?

Отворете всички български „врати“ и опознайте страната си! Нека да не остане, дори и една затворена врата, пред опознаването на нашата чудата  и вековна страна! А като обходите нашите места, насочете се и към световните забележителности.