You are currently viewing Вратите на България

Вратите на България

Допускате ли, че има градове и села на територията на страната ни, които носят в наименованието си думата „врата”? Най-вероятно не, но ще Ви учудим, че има доста такива.

Всеки знае какво е вратата – продукт или иначе казано, необходимост, служещо ни да влезем или излезем от дадено помещение. Но погледнато от друга страна, въпроса, какво е означавала „вратата“ за нашите предци, е повод за размисъл. Нека се разровим за момент в историята ни и да надникнем назад към изминалите години, за да Ви представим някои интересни места и забележителности, за които може би и не подозирате.

Всички знаем Траянови врата – име на крепост и проход, намиращ се в Средна гора. Местност, станала свидетел на много исторически събития и подвизи. Друг исторически обект с национална значимост е проходът Вратник в Стара планина, познат още и като Железни врата, поради наличието на крепост за охрана през Средновековието.

Но нека затаим дъх и да разгънем още малко миналото, което е наше настояще в момента. Нека слушаме с интерес разкази и легенди, нека гледаме красотите и забележителностите, оставени ни от  нашите предци.

Но нека затаим дъх и да разгънем още малко миналото, което е наше настояще в момента. Нека слушаме с интерес разкази и легенди, нека гледаме красотите и забележителностите, оставени ни от  нашите предци. Да се запознаем с още две села с това име– това са село Врата, община Асеновград и село Вратарите, Добричка област. Те са китни малки села, които могат да ни очароват с много неща, посетете ги и разпитайте местните за историите свързани с имената им. Още нещо интересно – Слънчева врата“, над село Бузовград е древно светилище образувано от скални маси, позиционирани така, че да направят отвор, през който при залез слънцето „засяда“.

Само дотук се убедихте, че „нашите врати” не са никак малко. Села и крепости, красиви кътчета и множество исторически факти, които са наследство от миналото ни. Нека да не забравяме, че България е нашата красива страна и нейните „врати“ са сред най-красивите и интересни на света.

Ще завършим с още един конкретен факт. Знаете ли, че гр. Враца в миналото се е наричал Вратцата. Виждате ли колко скрити имена на врата има в нашата страна. А колко ли още има по света? Има много различни тълкувания на думата “врата”, само трябва да се замислите по темата или от любопитство да прочетете друга наша статия.

Отворете всички български „врати“ и опознайте страната си! Нека да не остане, дори и една затворена врата, пред опознаването на нашата чудата  и вековна страна! А като обходите нашите места, насочете се и към световните забележителности.