Вратите на България
doors 575961 1280

Вратите на България

Задавали ли сте си въпроса и дори замисляли ли сте се понякога, колко градове и села на територията на страната ни носят в името си думата „врата„?

Всеки знае какво е вратата – предмет или иначе казано, необходимо пособие, служещо ни да влезем или излезем от дадено помещение. Но задавал ли си е някой въпроса, какво е означавала „вратата“ за нашите предци? Нека се разровим за момент в историята ни и да надникнем през„вратата на миналото„, за да открием някои много интересни факти и местности, за които може би и не подозираме.

Всички знаем Траянови врата – име на крепост и проход, намиращ се в Средна гора. Местност, станала свидетел на много исторически събития и подвизи. Друг интересен обект е проходът Вратник в Стара планина, познат още с името Железни врата, поради наличието на крепост за охрана през Средновековието.

Но нека затаим дъх и да разгънем още малко миналото, което е наше настояще в момента. Нека слушаме с интерес разкази и легенди, нека гледаме красотите и забележителностите, оставени ни от  нашите предци.

Да се запознаем с още две села с име на „ВРАТА“ – това са село Врата, община Асеновград и село Вратарите, добричка област. Те са китни малки села, които могат да ни очароват с много неща, но както всичко в този свят, трябва да ги видим, за да се убедим сами. Още нещо интересно – „СЛЪНЧЕВА ВРАТА“ или наричана още „ВРАТАТА НА БОГИНЯТА“.

Само дотук се убедихте, че „нашите врати” не са никак малко. Села и крепости, красиви кътчета и множество исторически факти, които са наследство от миналото ни. Нека да не забравяме, че Българя е нашата красива страна и „ВРАТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“ са най-красивите и интересни на света.

Ще завършим с още един интересен факт. Знаете ли, че гр. Враца в миналото се е наричал„Вратцата“ или по-точно „Врата„. Виждате ли колко скрити имена на врата има в нашата страна. А колко ли още има по света………..?

Отворете всички български врати и опознайте страната си! Нека да не остане дори и една затворена врата, пред опознаването на нашата чудата  и вековна страна! А останалите чуждестранни врати… нека се отварят сами!