You are currently viewing Как да изберем обков за входни врати

Как да изберем обков за входни врати

Обковът за входна врата не е просто аксесоар, както при дрехите, например. За входна врата фитингите са предимно функционални елементи. Тези допълнения на външните врати най-често са хромирани, а дръжките на вратите е по-добре да не са пълни с детайли. Намерете още съвети в тази статия, за да обогатите знанията си по темата.

Въпроси, на които да си отговорите, избирайки обков на входната врата:

Качества на обкова за входни врати

Има три основни изисквания за качествения обков:

 • функционалност;
 • трайност на материала;
 • стилен дизайн;

Основното, което определя дълготрайността на аксесоарите, са материалите, от които са произведени. Това трябва да са сплави от здрави метали, които лесно могат да издържат на ежедневното използване. Не избирайте врата с пластмасови или дървени облицовки, тъй като те не са толкова издръжливи!

На покритието, при обкова, е отредена важна роля. Дайте предимство на хромирани дръжки, а дори горният слой да се „изтрие“, той няма да бъде забележим, поради същия цвят на сплавта и покритието. Ако покритието е „златисто“ или медно, след известно време върху него ще се виждат захабявания, тъй като основният материал на дръжката има стоманен цвят.

За външни входни врати се спрете на фитинги с антикорозионно покритие, тъй като на открито те са изложени на външна среда – влага от сняг и дъжд и силно нагряване от слънцето. Ето, поради това Ви насочваме да предпочетете последните, пред тези с уникален дизайн, защото той не е всичко.

Видове аксесоари за входни врати:

 • дръжки;
 • шпионка;
 • плочи с бронировка;
 • панти на вратите;

Нека, сега обстойно отделим внимание на някои от елементите за входни врати:

Дръжките на вратите

При тях има разделение от два варианта:

 • подвижни;

Най-често срещаният тип дръжки на входната врата. Представляват два лоста, свързани с метален продълговат елемент. Когато натиснете дръжката, точно той задейства механизма за плъзгане на “ключалката” и вратата се отваря.

 • тягови или неподвижни;

Такива дръжки са прикрепени към крилото и стоят неподвижни на вратата. Най-често те не са взаимносвързани с механизма отговорен за затварянето.

 • въртящо се копче;

Понякога производителите инсталират въртящо се копче, но това е по-малко удобна и надеждна опция за входна врата. Тях ще ги видите най-вече при интериорни врати.

Функционалност на дръжките за входни врати

Обков на врата

Може би, сте обърнали внимание, че дръжките на външните врати не се различават, в голямо разнообразие от дизайни, в сравнение с интериорните врати. Факт е, че интериорните врати тежат няколко пъти по-малко и са най-често в положение – отворени, така че при избора на дръжка за вътрешни врати се набляга на дизайна, а не на функционалността.

Дръжката на входната врата е изложена на големи натоварвания, тъй като тежестта на крилата е поне 70 кг. И най-важното, всеки ден Вие и Вашите близки ще отваряте вратата с избраната дръжка. Производителите на входни врати имат собствени начини, за да определят издръжливостта на дръжката на вратата, правейки тестове и използвайки специални устройства. По този начин се проверява, колко пъти семейство от, да речем, четирима души на ден, може да използва входната врата, чрез натискане на дръжката, а тя да запази всички свои свойства.

Ето защо, изберете своята външна врата да е с минималистични, сигурни дръжки, които са рационални и ергономични. Избягвайте дръжки с декоративни елементи, дори ако те напълно отговарят на Вашите мебели.

Плочи с бронировка

Подложката на ключалката е декоративна метална подложка, която допълнително предпазва ключалката от взлом, както и от течения, прах, даже и шум. Ако обаче искате сигурно да защитите ключалката, изберете врата с бронирана подложка на ключалките. Каква е разликата? Бронираната плоча е изработена от дебел метал и като правило закалена стомана.

Плочите са разделени на два вида:

 • поставена отгоре;

Монтира се върху крилото на вратата след поставяне на заключващата система. Тя създават пречка за натрапниците, увеличава времето за пробив, но може да бъде пробита.

 • вдълбана във вратата;

Врязва се в крилото от предната страна на вратата, и практически не излиза извън равнината на крилото. Невъзможно е да се преодолее такова поставяне. Врязаната бронирана плоча е по-устойчива на кражба.

Шпионка

Шпионка око

Допълващ елемент, който е отговорен за безопасността. Шпионката Ви позволява да огледате района пред апартамента или къщата, без да отваряте вратата. Тялото на окото може да е от пластмаса или метал, а лещата да е изработена от пластмаса или стъкло. Не пренебрегвайте този аксесоар, той може да е решаващ в някои от случаите на посегателства спрямо жилищата.

Пантите също са неизменна част от обслужването на вратите, без тях няма как те да функционират. Темата, относно, тях е доста по-обширна и включва разнообразни видове, които са в пряка връзка с начина на отваряне и функционалност на вратите.