You are currently viewing 5 въпроса и техният отговор при избора на входна блиндирана врата

5 въпроса и техният отговор при избора на входна блиндирана врата

Определено идва и реда за смяна на външната врата на дома. Обичайно се случва, там където е предприет ремонт или тепърва се строи нов дом. В много от ситуациите, просто настоящата врата е вече нефункционална. С това идват и куп запитвания, за които днес ще дадем насоки и ясни отговори:

Има ли значение пълнежът на вратата?

Определено конструкцията на вратата е от много голямо значение за нейната ефективност. Пълнежът е много важен, що се отнася до топло- и шумоизолацията на Вашето жилище. В момента най-добрите изолатори са: минералната вата (или още позната като каменна вата) и полистиренът.

Има ли значение материалът на изработка?

Когато избирате блиндирана врата, бъдете съобразителни и предвидете, дали ежедневно тя ще бъде под агресивните лъчи на слънцето или пък изложена на пряка влага, причинена от дъжд. Тогава подходите информирано и заложете на врата, изцяло от метал с UV защита. Ако вратата е входна на апартамент или етаж от къща, може да изберете от много модели с МДФ панели и хубави фрезовки.

Какъв трябва да бъде размерът (дебелината) на крилото?

Стандартният размер на дебелината на крилото е между 5 и 9 см. Колкото обаче е по-дебело едно крило, толкова и по-тежко ще стане то, затова това е също от значение при избора Ви на врата. Естествено, колкото по-дебело е крилото, толкова по-трудно би било на крадци да го разбият. Затова притеглете плюсовете и минусите или изберете „златната среда”.

Заключващите системи

Един от най-честите начини за влизане в нечий дом, е именно разбиването на ключалките. Затова е хубаво да разполагате поне с две, но работещи независимо една от друга ключалки, които допълнително да са подсигурени с бронировка на патроните за допълнителна сигурност. Какъв обков е необходим за входната врата, е също въпрос от голямо значение за качествата на вратата.

Начин на отваряне на вратата

Посоките на отваряне на вратата не бива да се прескачат като нещо маловажно. Представете си, например, че отваряте вратата си навън и в този момент се чува силен трясък от това, а именно сблъскали сте вратата си с тази на отварящия се асансьор. Или влизате в жилището, а вратата Ви не може напълно да се отвори докрай, заради някаква мебел в коридора. Посоките на отваряне на вратите може да се избират и те могат да бъдат дясна/лява, навътре/навън.

И накрая нашият съвет към Вас е, отделете достатъчно време при избора си на врата и не го пренебрегвайте!