5 въпроса и техният отговор при избора на входна блиндирана врата

5 въпроса и техният отговор при избора на входна блиндирана врата

Рано или късно на всеки му се налага да подмени входната си врата – дали защото ще прави основен ремонт или сега строи къщата си, или просто на входната Ви врата ѝ е дошло време за смяна, всеки един ще трябва да си отговори на следните въпроси при избора си на блиндирана врата.

Има ли значение пълнежът на вратата

Определено конструкцията на вратата е от много голямо значение за нейната ефективност. Пълнежът е много важен, що се отнася до топло- и шумоизолацията на Вашето жилище. В момента най-добрите изолатори са: минералната вата (или още позната като каменна вата) и полистиренът.

Има ли значение от какъв материал е изработена вратата

Когато избирате блиндирана врата трябва да се съобразите с това дали тя ще бъде изложена на метеорологични условия, трябва да изберете врата, изцяло от метал с UV защита. Ако вратата е входна на апартамент или етаж от къща, може да изберете от много модели с МДФ панели и хубави фрезовки.

Какъв трябва да бъде размерът (дебелината) на крилото

Стандартният размер на дебелината на крилото е между 5 и 9 см. Колкото обаче е по-дебело едно крило, толкова и по-тежко ще стане то, затова това е също от значение при избора Ви на врата. Естествено колко по-дебело е крилото, толкова по-трудно би било на крадци да го разбият. Затова преценете плюсовете и минусите или изберете „златната среда”.

Заключващите системи

Един от най-честите начини за влизане в нечий дом е именно разбиването на ключалките. Затова е хубаво да разполагате поне с две независими една от друга системи, които допълнително да са подсигурени с бронировка на патроните за допълнителна сигурност.

Начин на отваряне на вратата

Посоките на отваряне на вратата също не са за пренебрегване. Представете си например, че отваряте вратата си навън и в този момент се чува силен трясък от това – а именно сблъскали сте вратата си с тази на отварящия се асансьор. Или влизате в жилището, а вратата Ви не може да се отвори докрай заради някаква мебел в коридора. Посоките на отваряне на вратите може да се избират и те могат да бъдат дясна/лява, навътре/навън.

И накрая нашият съвет към Вас е отделете достатъчно време при избора си на врата и не го пренебрегвайте.