Фалцови и безфалцови врати – предимства и недостатъци

Фалцови и безфалцови врати – предимства и недостатъци

При избора на интериорни врати за дома, освен за цветове, модели и материал за изработка на вратите, трябва да решим, дали те да бъдат фалцови или безфалцови.

Фалцови врати

„Фалц” в буквален превод означава ръб, улей. Този „ръб” е издаден от крилото по цялата обиколка на вратата, като покрива „езичето” на бравата и ляга върху част от первазите.

Едно от най-важните предимства на фалца е, че спомага за отлична шумо- и топлоизолация, тъй като „ръбчето” ляга на первазите. Това, също така, пречи на прахта и влагата да проникнат в помещението, което изключително подходящо за детски стаи и хора страдащи от алергии.

Освен че естетически, фалцовите врати изглеждат по-добре, те също предлагат и по-добра защита, тъй като „езичето” на бравата не се вижда. По този начин се предотвратява нежелано отключване от външната страна на вратата.

Като недостатък можем да отбележим, че изработката на фалцовите врати е по-сложна, което задължително се отразява на цената. Също така, при тези врати посоката на отваряне трябва да се определи в деня на поръчката. Фалцът на вратата не позволява промяна на тази посоката,  което може да доведе до известни проблеми. Подрязването на вратите също е ограничено заради „ръбчето” на вратата. То може да се осъществи само отдолу, тъй като там фалц няма.

Безфалцови врати

При затворено положение безфалцовите врати се изравняват с касата, затова още се наричат и „тапетни врати”. Крилото „ляга” на гумено уплътнение, поставено на касата, което осигурява шумо- и топлоизолация. Тъй като вратите нямат фалц, те могат да бъдат подрязвани във височина – отгоре и отдолу, и в широчина – от страна на пантите, ако се налага. Също така има по-голяма свобода и в определяне на посоката на отваряне, като тя може да се промени и в деня на монтажа. Едно от предимствата на безфалцовите врати, е че те се предлагат и на по-ниски цени, поради по-лесната технология на изработване.

Недостатъкът при тях е, че остава фуга между крилото и касата, което ги прави по-лесни за разбиване, тъй като „езичето” на вратата се вижда и от двете страни.

Пазара предлага разнообразие от цветове, материали, покрития и модели, което понякога прави избора на врата доста труден. Важно е да се доверите на личната си преценка и вътрешното си усещане. Вратите ще са част от ежедневието Ви доста дълго време, затова изберете нещо, което Ви харесва, без значение дали е най-доброто на пазара.