You are currently viewing Фалцови и безфалцови врати – предимства и недостатъци

Фалцови и безфалцови врати – предимства и недостатъци

Ако сте пред дилема за закупуване на интериорни врати за жилището си, освен за цветове, модели и материал за изработка на вратите, трябва да решите, дали те да бъдат фалцови или безфалцови.

Фалцови врати

„Фалц” в буквален превод означава ръб, улей. Този „ръб” е издаден от крилото по цялата обиколка на вратата, като покрива „езичето” на бравата и ляга върху част от первазите.

Едно от най-важните предимства на фалца е, че спомага за отлична звуко-и термоизолация, понеже„ръбчето” ляга на первазите. Това, също така, пречи на прахта и влагата да проникнат в помещението, което е изключително качество, търсено за за детски стаи и домове на алергични хора.

Освен че на външен вид, фалцовите врати са красиви, те също имат характеристика на по-добра защита, защото „езика” на бравата им не се вижда. Именно така се избягва нежелано отключване от външната страна на вратата.

Като недостатък можем да отбележим, че изработката на фалцовите врати е по-сложна, което неоспоримо въздейства и на цената. Друг момент е, че при тези врати, посоката на движение на крилото, се задава в деня на поръчката. Фалцът на вратата не позволява промяна на тази посоката,  което може да доведе до известни проблеми. Избегнете ги, като предварително се запознаете с основните правила за посоката на отваряне при вътрешните врати. Подрязването на вратите също е ограничено заради „ръбчето” на вратата. То може да се осъществи само отдолу, тъй като там фалц няма.

Безфалцови врати

При затворено положение безфалцовите врати се изравняват с касата, затова още се наричат и „тапетни врати”. Крилото „ляга” на гумено уплътнение, поставено на касата, което осигурява нужните изолационни качества за шум и температура. Понеже вратите нямат фалц, те могат да бъдат подрязвани във височина – отгоре и отдолу, и в широчина – там, където се намират пантите, ако се налага. Ще оцените и по-голямата свобода в задаване на движението на отваряне, като тя търпи корекция, дори и в деня на монтажа. Едно от предимствата на безфалцовите врати, е че те държат по-бюджетни цени, поради по-лесната технология на изработване.

Недостатъкът при тях е, че остава известна фуга между касата и самото крило, правещи ги и по-лесни и достъпни за разбиване, защото „езика” на вратата се вижда и от двете страни.

Пазара предлага разнообразие от цветове, материали, покрития и модели, което понякога прави избора на врата доста труден. Важно е да се доверите на личната си преценка и вътрешното си усещане. Вратите ще са част от ежедневието Ви доста дълго време, спрете се на продукт, който Ви допада, независимо, дали е най-модерният на пазара.