You are currently viewing Kaк трябва да се отваря вътрешната врата в стаята?

Kaк трябва да се отваря вътрешната врата в стаята?

Проблемът с избора на опция за отваряне на интериорни врати е изправен пред всички, които планират да инсталират нови конструкции на вратите. За да получите съответния правилен отговор на този въпрос, е необходимо да вземете предвид правилата за рационална организация на свободното пространство на стаята и лекотата на използване и изискванията за пожарна безопасност, защото това може да играе решаваща роля в случай на извънредна ситуация.

Общи правила

В повечето случаи интериорните врати са слагат така, че да се отварят в стаята. Тази подредба идва от това, че линията на вратите, които се отварят към общото помещение (коридор), обикновено създават известно неудобство, когато в дома се внасят големи домакински уреди или мебели. Когато инсталирате платна за детска стая, това изискване е задължително, за да може конструкцията да се счупи, ако детето случайно се затвори.

Най-добре е да отваряте интериорни врати за баня или тоалетна навън. Заради правилата за безопасност, тъй като в случай на загуба на съзнание човек може да блокира изхода от стаята с тялото си. Външният отвор също е най-добрият вариант за кухненските врати, тъй като кухнята е една от най-опасните стаи в апартамента.

В зависимост от начина на отваряне има няколко вида интериорни врати:

  • Еднокрили врати са най-често срещаният вариант. Продукти с тази характеристика, са затворени по периметъра достатъчно плътно, именно така се повишава нивото на звукоизолация и топлоизолация на помещението. Техните предимства включват лекота на монтаж, опростен дизайн и възможност за избор, на която и да е страна на отвора.
  • Двойни врати на панти – са най-доброто решение за просторни стаи. Те често се инсталират на места с много хора – обществени места, конферентни зали, зали, офиси и коридори на административни сгради. Платна от този тип чисто визуално са добре изглеждащи във вили и селски къщи с подобрено модерно оформление.
  • Врати с механизъм „акордеон“ – се монтират в случаите, когато не е възможно инсталирането на стандартни люлеещи се модели. По правило такива конструкции се инсталират в апартаменти с тесен коридор и доста малка квадратура. Плюсовете са – освобождаването на пространство и компактните размери.
  • Плъзгащи се – могат да се използват за зониране на помещения и да се прилагат като прегради за нестандартни пространства. Платната с такъв механизъм отстъпват на другите модели по отношение на изолационните характеристики.

Освен, различните видове, според начина на отваряне, интериорните врати имат и друг важен показате. Трябва да направите избор на фалцови или безфалцови врати. Всички те имат своите големи предимства и някои недостатъци, за които можете да прочетете още, в нашия блог.