Kaк трябва да се отваря вътрешната врата в стаята?

Kaк трябва да се отваря вътрешната врата в стаята?

Проблемът с избора на опция за отваряне на интериорни врати е изправен пред всички, които планират да инсталират нови конструкции на вратите. За да отговорите правилно на този въпрос, е необходимо да вземете предвид правилата за рационална организация на свободното пространство на стаята и лекотата на използване и изискванията за пожарна безопасност, тъй като това може да играе решаваща роля в случай на извънредна ситуация.

Общи правила

В повечето случаи интериорните врати са слагат така, че да се отварят в стаята. Тази подредба се дължи на факта, че блоковете на вратите, отварящи се към коридора, обикновено създават известно неудобство, когато в дома се внасят големи домакински уреди или мебели. Когато инсталирате платна за детска стая, това изискване е задължително, за да може конструкцията да се счупи, ако детето случайно се затвори.

Най-добре е да отваряте интериорни врати за баня или тоалетна навън. Заради правилата за безопасност, тъй като в случай на загуба на съзнание човек може да блокира изхода от стаята с тялото си. Външният отвор също е най-добрият вариант за кухненските врати, тъй като кухнята е една от най-опасните стаи в апартамента.

В зависимост от начина на отваряне има няколко вида интериорни врати:

  • Еднокрилото люлеене е най-често срещаният вариант. Такива продукти са плътно затворени по периметъра, като по този начин се повишава нивото на звукоизолация и топлоизолация на помещението. Техните предимства включват лекота на монтаж, опростен дизайн и възможност за избор, на която и да е страна на отвора.
  • Панта двойни врати – са най-доброто решение за просторни стаи. Те често се инсталират на места с много хора – обществени места, конферентни зали, зали, офиси и коридори на административни сгради. Платна от този тип също ще изглеждат естетически добре във вили и селски къщи с подобрено модерно оформление.
  • Врати с механизъм „акордеон“ – се монтират в случаите, когато не е възможно инсталирането на стандартни люлеещи се модели. По правило такива конструкции се инсталират в апартаменти с тесен коридор и малка площ. Предимствата на продуктите са освобождаването на пространство и компактните размери.
  • Плъзгащи се – могат да се използват за зониране на помещения и да се използват като прегради за нестандартни врати. Платната с такъв механизъм отстъпват на другите модели по отношение на изолационните характеристики.