You are currently viewing Чести проблеми с интериорните врати и как да ги разрешим

Чести проблеми с интериорните врати и как да ги разрешим

Интериорните врати са вероятно най-използваните предмети във Вашия дом. Експлоатацията им – затваряне, отваряне, дори блъскане, за съжаление, допринася значително за износването на всички елементи по тях. Обаче, грижейки се за тях на определен период, ще удължите безпроблемната им работа, въпреки че няма нищо вечно. Компонентите на вратите ги правят едно цяло, така че да действат в синхрон и напълно пълноценно. Всеки един от тях може да пострада при честа употреба. Подбрали сме най-честите проблеми, с които можете да се сблъскате и техните решения:

  •  Проблем с пантите

Панти за врати

Сред най-срещаните неприятни неща при вратите са скърцането и недобре действащите панти. Ако не е обърнато внимание на проблема на време, можете да се сдобиете с опиращо в пода крило, защото то е провиснало или пантите на вратата са се изкривили. Ефикасен начин за справяне, е чрез смазване със специален спрей или грес на съответните компоненти. Така само след няколко “разкарвания“, можете да подобрите движението на крилото. Има случаи, при които след дълго неглижиране на проблема, пантите са се увредили напълно, което предполага тяхната подмяна.
Ако обаче вследствие на прекалено дългото неглижиране на проблема, пантите са се увредили необратимо, единственото решение е подмяната им. Според зависи от модела на пантите, е много важно, след подмяната им, да се нивелира точно крилото, за да нямате никакви проблеми при отварянето и затварянето му.

  • Проблем с движението на крилото

Решението на този проблем е много просто и бързо. Причината е, че с времето насрещника или така наречената пластина на касата, в която се позиционира резето на бравата,  се поразхлабва и се измества. Справянето с проблема налага развиването на болтовете, които придържат резето и преместването му с една идея по-навътре. Другият проблем, бравата да не работи правилно и езикът да е възпрепятстван, е вследствие на пренебрегване на смазването ѝ и то за голям период от време. Решението е също толкова лесно – притиснете езичето навътре и вкарайте количество от течната грес, същата с която смазахте и пантите.

  •  Измятане на крилото

Измятането на крилото, определено и твърде често, е поради неправилно подбрани врати. Имаме предвид такива поставени в мокри помещения със завидна влажност като бани и др. Интериорни врати от дърво се повлияват изключително от влажността, обливането с вода и големите температурни разлики. Напълно нормално е след дълга употреба да се раздуят или изкривят. За съжаление на този проблем няма друго решение, освен подмяната им. Нашият съвет е да използвате врати от материала алуминий за мокрите си помещения. Ще се изненадате, че те са издръжливи на подобни условия. Пазара на врати доста се разви през последните години и на него се появиха алуминиеви врати, които от страната на банята са с огледало, а от страната на коридора с МДФ панел, който е в идентичен цвят като интериорните Ви врати. Предимствата на алуминиевите врати са големи, така че помислете за такава, поне за банята си.

  •  Вратите ухаят неприятно

Тук причините за проблема могат да бъдат две. В първия случай, лошата миризма може да е вследствие на старата грес по пантите и обкова на вратата, по която с времето са се трупали прах и боклуци. За да отстраните проблема, можете просто да се ангажирате с почистването и смазването им..

Вторият случай, е когато вратата е монтирана на мокро помещение (баня) и вследствие на дългите години обливане с вода, дървесината се е пропила с влага и това е довело до тежката ѝ миризма. Можете да свалите крилото и да го оставите за няколко дена на слънце, за да изсъхне изцяло. След което можете да го пребоядисате или лакирате, за да го предпазите от повторната му повреда, вследствие на влагата.

Не забравяйте да обслужвате вратите си поне веднъж годишно! По този начин ще удължите живота им многократно и ще направите така, че винаги да изглеждат като току що излезли от производителя. Ако нещата са отвъд поправимото, винаги можете да се обърнете към нас от Врати София за професионална консултация или закупуване на нови врати. Бъдете сигурни, че приятно ще се изненадате от промяната на пазара за врати, от момента когато последно Ви се е налагало да посетите специализиран шоурум. Интериорните врати са толкова красиви и предлагат модели за всеки вкус.