Най-честите проблеми с интериорните врати и как да ги разрешим

Най-честите проблеми с интериорните врати и как да ги разрешим

Интериорните врати са може би са най-използваните предмети във Вашия дом. Честото отваряне, затваряне и блъскане водят до значително износване на всички компоненти по вратите. Както всички знаете, няма вечни неща, но това не означава, че не можете да удължите живота на вратите си, като се грижите за тях периодично. Вратите се състоят от много звена, които събрани заедно правят възможно отварянето и затварянето им. Съответно има доста компоненти, които могат да пострадат от честата употреба и времето. Подбрали сме най-честите проблеми, с които можете да се сблъскате и техните решения.

  •  Проблем с пантите

Панти за врати

Най-често срещания проблем са скърцащите и спекли панти. Ако не е обърнато внимание на проблема на време, е възможно и провисване на крилото или изкривяване на пантите, което води до опиране на крилото в касата или пода. Бърз и лесен начин за поправка е да се смажат с течна грес на спрей, след което хубаво да се „разкарат” с няколко отваряния и затваряния. Ако обаче вследствие на прекалено дългото неглижиране на проблема пантите са се увредили необратимо, единственото решение е подмяна на старите панти. Според зависи от модела на пантите е много важно след подмяната им, крилото да се нивелира правилно, за да се отваря и затваря безпроблемно.

  •  Вратите не се затварят или не остават затворени

Решението на този проблем е много просто и бързо. Причината е, че с времето насрещника ( пластината на касата, в която влиза резето на бравата) се разхлабва и се премества. За да се справите с този проблем е необходимо просто да развиете болтовете, които го държат и да го преместите с няколко милиметра навътре. Другия проблем бравата да не работи правилно и езикът да се движи трудно, е вследствие на неосигуреното ѝ смазване за дълъг период от време. В този случай можете да натиснете езичето навътре и да смажете с течната грес на спрей, с която смазвате и пантите.

  •  Измятане на крилото

Измятането на крилото най-често се случва, когато не сме подбрали правилните врати за мокрите ни помещения. Дървените интериорни врати се влияят много от влагата, водата и големите температурни разлики. Напълно нормално е след дълга употреба да се раздуят или изкривят. За съжаление на този проблем няма друго решение, освен подмяната им. Нашия съвет е да използвате алуминиеви врати за мокрите помещения. Те не се влияят от влагата и парата и ще Ви служат много дълги години. Пазара на врати доста се разви през последните години и на него се появиха алуминиеви врати, които от страната на банята са с огледало а от страната на коридора с МДФ панел, който е същия цвят като интериорните Ви врати.

  •  Вратите ухаят неприятно

Тук причините за проблема могат да бъдат две. В първия случай, лошата миризма може да е вследствие на старата грес по пантите и обкова на вратата, по която с времето са се трупали прах и боклуци. За да отстраните проблема можете просто да ги почистите основно и да ги смажете.

Втория случай, е когато вратата е монтирана на мокро помещение (баня) и вследствие на дългите години обливане с вода, дървесината се е пропила с влага и това е довело до тежката ѝ миризма. Можете да свалите крилото и да го оставите за няколко дена на слънце, за да изсъхне изцяло. След което можете да го пребоядисате или лакирате, за да го предпазите от повторната му повреда, вследствие на влагата.

Не забравяйте да обслужвате вратите си поне веднъж годишно. По този начин ще удължите живота им многократно и ще направите така, че винаги да изглеждат като току що излезли от производителя. Ако нещата са отвъд поправимото, винаги можете да се обърнете към нас от Врати София за професионална консултация или закупуване на нови врати. Ще се изненадате колко много се е променил пазара от последния път, в който Ви се наложи да закупувате интериорни врати и колко различни видове се предлагат към днешна дата.