You are currently viewing Холандските врати

Холандските врати

Ето една врата с раздвоена личност. Отворен и приветлив от една страна, частен и защитен от друга. Говорим, разбира се, за холандската врата. Предшественик на екранната врата, той предпазва нежеланите посетители навън, като позволява на слънчевата светлина и бриз да се скитат вътре. Холандската врата може да се корени в селскостопанската история, но е идеална за съвременен живот. Разберете дали заслужава петно отпред (или отзад) на къщата Ви (или дори отвътре):

Какво е холандска врата?

Просто казано, холандска врата е тази, която е разделена на две части хоризонтално, така че долната половина може да остане затворена, докато горната половина е отворена. Когато свързващият хардуер е заключен, двете половини действат като една, представлявайки солидна врата.

Каква е историята на холандските врати?

holandska vrata 2

Вратите са били често срещани в Холандия през 17 век. Те са създадени за използване като външни врати на селски къщи, за да се предпазват животните и децата, като същевременно позволяват на въздуха и светлината да влизат и отиват. Холандските заселници донесоха стила в САЩ, където той се появява на селски къщи в Ню Йорк и Ню Джърси. Стилът скоро мигрира в градовете, където те предпазват от вредители, улична мръсотия и отломки. Те също така позволяват на жителите да общуват с доставчици и други подобни, без да ги пускат вътре в къщата.

Има ли различни стилове на холандските врати?

holandska vrata 3

Повечето вариации на холандските врати са с материал от масивна дървесина, това влияе на дизайна на панелите и височината на разделителния пробив във вратата. И докато дизайнерската ДНК на холандските врати е странна, тяхната привлекателност не отстъпва от минималистичните модерни римейки.

Холандските врати предлагат гъвкавост на два стила в един, тъй като можете да изберете различни дизайни за горната и долната част. Докато долната половина трябва да е плътна, много врати имат стъклен панел за горната половина. Дизайните както за стъклени, така и за плътни панели варират в широки граници: единични или многослойни; прозрачно или оцветено стъкло; плоски, повдигнати или облицовани с плоскости и панели и други.

Твърдата дървесина е препоръчителният материал. Много собственици на жилища избират да боядисват вратите си и за тази цел съществува високобляскава богата холандска боя за врати.

Нидерландските врати изискват специален хардуер?

Ето следното намаление на хардуера:

 

Панти: Холандските врати изискват минимум четири панти, два за всяка половина на вратата (стандартните врати се нуждаят само от три). Стандартните панти на вратите ще работят, ако отговарят на изискванията за тегло. Често се използва хардуер, като здрави панти за каишки в колониален стил.

Копчета и брави: Копчето и ключалката на вратата са инсталирани в долната половина. За допълнителна сигурност може да се постави задният болт в горната половина.

kliuchalki holandska vrata

Закопчалка: Това е специалният хардуерен елемент, от който се нуждаете, за да заключите горния и долния лист на вратата. Болтът трябва да се използва, когато вратата е затворена, но можете да я оставите на място, когато вратата е отворена за традиционна функционалност на вратата.

zakopchalka holandska vrata

Някакви съвети за инсталиране на холандски врати?

  • Помислете дали да имате загладена или плътна горна половина. Искате ли да влезе светлина, когато вратата е напълно затворена? Или искате пълна поверителност?
  • Спомнете си люлката на вратата. Ние не говорим само за стандартното люлеене на вратата, но и къде ще почива отворената Ви горна половина. Ще бъде ли по начин физически или визуално? Има ли достатъчно място, докато е в отворено положение?
  • Помислете как ще държите отворена горната половина на вратата.

За външна врата ще ви е необходимо затягане на времето между горния и долния лист, за да не се промъква вятър, когато вратата е затворена.

Препоръчваме да наемете професионален монтажник, особено за външни врати, където сигурността и запечатването на атмосферните елементи са важни.