You are currently viewing Основни въпроси за интериорните врати

Основни въпроси за интериорните врати

Напоследък модерният интериорен дизайн, все повече използва открито пространство, но нито една къща, нито един апартамент не е пълен без интериорни врати, които от своя страна са последният допълващ елемент. Те са финален щтрих, но не и последен по важност.

Кои са двата основни въпроси, на които трябва да намерите отговор, преди да решите окончателно, в какви вътрешни врати да инвестирате?

От какъв материал да са произведени те?

Като начало е необходимо да се дефинира вида на вложения материал при интериорните врати. Той основно е – масивно дърво, фурнир, ламинат и др. Тук ще обърнем обстойно внимание на тези три варианта.

Масивно дърво

Ретро интериорни врати

Като правило, когато започват да избират интериорни врати, много хора се ръководят от принципа -“Колкото по-скъпи, толкова по-добре!”. Доскоро се смяташе, че наистина красивите и висококачествени врати са тези изработени само от истинско дърво. С активното развитие на съвременните технологии в областта на производството на врати, това не е така. Съвременните материали, използвани в производството на интериорни врати, позволяват да се изготвят врати с първокласно качество и дизайн, така че да не отстъпват на вратите от естествено дърво, а в някои от характеристиките си, дори да ги надминават. Тезата, че отличните интериорни врати са на недостъпна цена не е вярна!

Няма как да премълчим, че от масивно и истинско дърво се произвеждат здрави и издръжливи врати. Инсталирани в домове, те обслужват повече от едно поколение, стига да се поддържат адекватно. Елитните дървени врати са класика, която винаги допринася за солидността на помещението, а освен това и самите те имат мощен, впечатляващ външен вид. Но сред основните им минуси влизат – високата ценова категория, зависимостта от температурните колебания и сложността на монтажа. В допълнение към изброеното е и голямото им тегло. Масивността им изисква използването на скъпи надеждни обкови, включително и издръжливи панти. Това е наложително да се предвиди, защото с течение на времето, дървеното крило провисва под собственото си тегло и периодично трябва да се предприема коригиране откъм пантите или да се закупят нови подходящи.

Фурнированите врати

Те не отстъпват изобщо по външен вид от дървените, но цените им са по-достъпни за купувачите. В резултат на това, популярен избор за интериорни врати, са тези в които е вложен фурнир. Технологията на производство на фурнировани врати почти напълно позволява да се постигне вид, напълно идентичен с този на дървените врати. Начина е, чрез поставяне на горен слой от фурнирни листове, върху вратата. Материалът от този клас представлява тънко парче от истинско дърво. Може да е от различни видове: дъб, бор, орех, бук и др. Разликата се усеща в по-ниската тежина на крилото на вратата. Това се дължи на производствената технология и материалите, използвани като пълнеж. Подобно на вратите от масивно дърво, вътрешните врати от фурнир са податливи на влагата в помещенията. Промените в температурата и влажността влияят върху тяхното състояние и външен вид. Пряката слънчева светлина може да промени цвета на вратата.

Ламинатни врати

Най-достъпните врати са тези, които имат поставен филм на хартиена основа или PVC фолио. Вратите, които са ламинирани с хартия, не са много издръжливи, лесно се нараняват. Съединенията и връзките по повърхността им също се забелязват. Това покритие не е много приятно на допир и почти не прилича на структурата на дървото. Най-голямото предимство на ламинираните врати е ниската цена. Ламиниращият полимерен (PVC) филм за покриване на врати има по-положителни характеристики и качества. Този вид покритие почти не се отличава от фурнира. Материалът се счита за по-качествен от предишния. Той не се деформира с течение на времето и е най-малко податлив към разликите на температурата и влагата в помещенията. Това покритие за врати е устойчиво на слънчева светлина и ултравиолетова светлина, лесно се почиства. Въпреки че ламинираните врати с този тип покритие могат да издържат на големи механични и ударни натоварвания и драскотини, малките им вдлъбнатини се забелязват и няма как да се прикрият. Така, че ако горният слой е видимо повреден, той не може да бъде реновиран.

Какъвто и материал да изберете, то следвайте основните правила за поддръжка на вратите при техните различни покрития. Това ще удължи времето им на  експлоатация.

 Какъв цвят ще им подхожда най-много?

Цветове палитра

Този толкова важен въпрос, изисква задълбочен поглед и усет. Има различни варианти на комбинации – с подовата настилка, с первазите, с декорацията или с основния цвят на стените. Общият външен вид е много важен. Той трябва да е хармонично съчетан и да не дразни, а напротив да носи уют. Можете да играете с цветовете, като контрастирате или обратното да следвате линията на интериора. Интериорната врата следва да бъде или център в дизайна или допълващ елемент към него. Това ще решите сами!

Не забравяйте, че купувайки интериорни врати, те не само трябва да пасват на интериора, носейки естетика и стил, но и да изпълняват практическите си функции без да създават проблеми. Ежедневното им използване налага и честата и поддръжка. Погрижете се те да изглеждат винаги изрядно, за да ги ползвате дълго!