Основни въпроси за интериорните врати

Основни въпроси за интериорните врати

Напоследък модерният интериорен дизайн, все повече използва открито пространство, но нито една къща, нито един апартамент не е пълен без интериорни врати, които от своя страна са последният допълващ елемент. Те са финален щтрих, но не и последен по важност.

Кои са двата основни въпроси, на които трябва да намерите отговор, преди да решите окончателно, в какви вътрешни врати да инвестирате?

От какъв материал да са произведени те?

Като начало е необходимо да се дефинира вида на вложения материал при интериорните врати. Той основно е – масивно дърво, фурнир, ламинат и др. Тук ще обърнем обстойно внимание на тези три варианта.

Масивно дърво

Ретро интериорни врати

Като правило, когато започват да избират интериорни врати, много хора се ръководят от принципа -„Колкото по-скъпи, толкова по-добре!“. Доскоро се смяташе, че наистина красивите и висококачествени врати са тези изработени само от истинско дърво. С активното развитие на съвременните технологии в областта на производството на врати, това не е така. Съвременните материали, използвани в производството на интериорни врати, позволяват да се изготвят врати с първокласно качество и дизайн, така че да не отстъпват на вратите от естествено дърво, а в някои от характеристиките си, дори да ги надминават. Тезата, че отличните интериорни врати са на недостъпна цена не е вярна!

Няма как да премълчим, че от масивно и истинско дърво се произвеждат здрави и издръжливи врати. Инсталирани в домове, те обслужват повече от едно поколение, стига да се поддържат адекватно. Елитните дървени врати са класика, която винаги допринася за солидността на помещението, а освен това и самите те имат мощен, впечатляващ външен вид. Но сред основните им минуси влизат – високата ценова категория, зависимостта от температурните колебания и сложността на монтажа. В допълнение към изброеното е и голямото им тегло. Масивността им изисква използването на скъпи надеждни обкови, включително и издръжливи панти. Това е наложително да се предвиди, защото с течение на времето, дървеното крило провисва под собственото си тегло и периодично трябва да се предприема коригиране откъм пантите или да се закупят нови подходящи.

Фурнированите врати

Те не отстъпват изобщо по външен вид от дървените, но цените им са по-достъпни за купувачите. В резултат на това, популярен избор за интериорни врати, са тези в които е вложен фурнир. Технологията на производство на фурнировани врати почти напълно позволява да се постигне вид, напълно идентичен с този на дървените врати. Начина е, чрез поставяне на горен слой от фурнирни листове, върху вратата. Материалът от този клас представлява тънко парче от истинско дърво. Може да е от различни видове: дъб, бор, орех, бук и др. Разликата се усеща в по-ниската тежина на крилото на вратата. Това се дължи на производствената технология и материалите, използвани като пълнеж. Подобно на вратите от масивно дърво, вътрешните врати от фурнир са податливи на влагата в помещенията. Промените в температурата и влажността влияят върху тяхното състояние и външен вид. Пряката слънчева светлина може да промени цвета на вратата.

Ламинатни врати

Най-достъпните врати са тези, които имат поставен филм на хартиена основа или PVC фолио. Вратите, които са ламинирани с хартия, не са много издръжливи, лесно се нараняват. Съединенията и връзките по повърхността им също се забелязват. Това покритие не е много приятно на допир и почти не прилича на структурата на дървото. Най-голямото предимство на ламинираните врати е ниската цена. Ламиниращият полимерен (PVC) филм за покриване на врати има по-положителни характеристики и качества. Този вид покритие почти не се отличава от фурнира. Материалът се счита за по-качествен от предишния. Той не се деформира с течение на времето и е най-малко податлив към разликите на температурата и влагата в помещенията. Това покритие за врати е устойчиво на слънчева светлина и ултравиолетова светлина, лесно се почиства. Въпреки че ламинираните врати с този тип покритие могат да издържат на големи механични и ударни натоварвания и драскотини, малките им вдлъбнатини се забелязват и няма как да се прикрият. Така, че ако горният слой е видимо повреден, той не може да бъде реновиран.

Какъвто и материал да изберете, то следвайте основните правила за поддръжка на вратите при техните различни покрития. Това ще удължи времето им на  експлоатация.

 Какъв цвят ще им подхожда най-много?

Цветове палитра

Този толкова важен въпрос, изисква задълбочен поглед и усет. Има различни варианти на комбинации – с подовата настилка, с первазите, с декорацията или с основния цвят на стените. Общият външен вид е много важен. Той трябва да е хармонично съчетан и да не дразни, а напротив да носи уют. Можете да играете с цветовете, като контрастирате или обратното да следвате линията на интериора. Интериорната врата следва да бъде или център в дизайна или допълващ елемент към него. Това ще решите сами!

Не забравяйте, че купувайки интериорни врати, те не само трябва да пасват на интериора, носейки естетика и стил, но и да изпълняват практическите си функции без да създават проблеми. Ежедневното им използване налага и честата и поддръжка. Погрижете се те да изглеждат винаги изрядно, за да ги ползвате дълго!