You are currently viewing Интересни факти за модел Вартбург, серия Граде

Интересни факти за модел Вартбург, серия Граде

Всички имена на различните модели от вратите на серия Граде са кръстени със специфични имена. Някои малко по-сложни от други, повечето звучат доста познато, и все пак със сигурност всеки се е питал от къде произлизат, кой и защо ги е измислил и има ли някаква логика в тях. Истината е, че има. Имената не са подбрани случайно. Всяка врата носи наименованието на замък в Германия, от хубав по-хубав.

Интериорна врата модел Вартбург

Врата модел Вартбург от серия Граде в цвят Орех Рибейра

Това е модел интериорна врата от серията Граде. Нека първо Ви представим външния му вид – красив и елегантен, достоен за всеки модерен дом.

Външен вид

  • Стъкло;

Моделът привлича с изчистените си линии на вграденото 4 мм стъкло в крилото. Ако се притеснявате, че поставяйки такава врата в дома си ще загубите личното си пространство, то няма такава опасност. Това е така, защото стъклото е тип Чинчила – фигурално, пропускащо светлина, но в същото време, запазващо уединението, от което се нуждаете.

  • Цветове;

Чудесно, е че можете да избирате между цели 6 цвята, което е валидно за всички модели врати от каталога на Граде. Разгледайте възможностите, които идеално биха се съчетали с модерното излъчване на интериора в жилищата.

Качествени характеристики на модела

  • Материал;

Материалът на всяка интериорна врата е най-важната характеристика. При моделите от цялата серия на Граде крилата са направени от стабилен HDF, с дебелина 40 мм.

  • Покритие;

Покритието е два вида – при тъмните два цвята, то е водоустойчиво, така че можете спокойно да използвате вратата, дори и в мокрите си помещения. Светлите цветове имат висока влагоустойчивост, което ще рече че не бива да се обливат директно с вода, но за тях не е предизвикателство да са част от стаи с висока влажност. Устойчивостта на покритията е гарантирана, защото те са нанесени без видими накъсвания по повърхността на крилото.

  • Пълнеж;

Като говорим за крилото, то има още едно предимство, а именно възможността за избор на вътрешният пълнеж. Той може да е, както от перфорирана дървесина, така и от типа „пчелна пита“.

Всички отлични характеристики са валидни за цялата гама от цветове и модели на интериорни врати Граде, така че няма как да сбъркате, доверявайки се на серията. Можете да си изберете врати по поръчка, които идеално да заемат своето място в дома Ви.

От къде идва името на модела Вартбург

Замък Вартбург в Германия

Класическият модел Вартбург носи името на замък от централните части на Германия. Намира се в близост до град Айзенах. Някои легенди гласят, че строителството му е започнало още през далечната 1 067 г. от тюрингския граф Людвиг Шпрингер. Един ден графът отишъл на лов в тази местност и бил удивен от спиращата дъха гледка. Веднага поискал да изгради там замък, поискал от местите да закупи земята и да осъществи плана си, но те му отказали. Людвиг не се славел с добро име и не искали той да скверни красивото място. Изпратили го да строи на своя земя. Но графът бил хитър, заповядал на хората си да донесат в хиляди кошове пръст от неговите територии и да я разпръснат в горите. Така намерил вратичка в забраната на местните и постигнал целта си. Замъкът окончателно е завършен през 19 век.

През годините претърпява много реконструкции. Той е бил важен културен и политически център в древна Тюрингия. Много исторически личности са го белязали с присъствието си. Един от тях е Мартин Лутер, който прекарва дълъг период на изгнание там и именно тогава прави немския превод на Новия завет. През 1999 г. замъкът е вписан в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Днес всеки може да се наслади на красотата му и да види отблизо величието на тази сграда. Той е отворен за посетители като регионален музей. Архитектурата му представлява смесица от различни епохи – преплитат се романски, готически и ренесансов стил. Най-старата част във Вартбург е от 12 век, където се провеждат различни концерти и събития.

Накрая нещо любопитно – първото, за което любителите на класически автомобили се сещат, щом чуят името на вратата, не е замък, а кола. Това е така, защото наистина има марка автомобил с това наименование, който е произвеждан до 1991 г. в същия град Айзенах, Германия.