You are currently viewing Избирате интериорни врати – за какво да внимавате

Избирате интериорни врати – за какво да внимавате

Още на етапа на изграждане на къща или интериорен дизайн на апартамент, е необходимо да се планира броят на вратите, размерa и начина им на отваряне. Най-популярни са традиционните еднокрили интериорни врати. Ще Ви представим информация, която е от значение при избора на вътрешни врати.

​ Врати – размери и тип

Размерите на интериорните врати могат да варират. Стандартната ширина на еднокрилните врати е 70-90 cm., докато височината варира между 203-205 см. Най-често вратите са с ширина 80 см, което осигурява удобно преминаване, както и внасяне/изнасяне на мебели.

По-тесните се използват в килери, помощни помещения, гардероби или бани. При последните е важно да има прорези или отвори, позиционирани в долната част на крилото, които спомагат за отвеждане на парите образуващи се от горещата вода.

​ Важно, преди да купите

Преди да отидете в магазина, за да купите интериорни врати, трябва да сте уверени, че сте ги измерили точно. Изключително значение имат правилните размери за височината и ширината им. Също така, трябва да проверите ширината и височината на отвора на вратата и дебелината на стените.
Измерванияте са необходими и за точния избор на каса при вътрешните врати.  Това е рамка, монтирана в отвора на вратата, върху която е окачено крилото ѝ. В продажба има два вида рамкистандартни (обикновено с ширина 6 или 10 см.) и регулируеми, които позволяват да бъдат адаптирани към дебелината на стената. Грешките при оразмеряването е възможно да се коригират по време на монтаж, но в допустими граници. Ако е необходима корекция при дебелината на стената, това също е възможно, благодарение на регулируемите рамки, които са безценни в този случай.

За съжаление в повечето случаи грешките в измерването, свързани с височината на отвора, са трудни за отстраняване, поради често подсилените сводове, които са трудни за коригиране в деня на монтаж. Има още един момент, който е от значение – настилката и височината на пода. За да сте сигурни в добрия краен резултат, по-добре оставете размерите да се определят от професионалист! Правилното измерване на вратата е много важно по още една причина – инсталираната рамка, както и вратата не могат да бъдат върнати или заменени!

​ Леви и десни врати

Друг важен фактор, определящ избора на конкретни вътрешни врати, е посоката на отварянето им. Обикновено при всеки модел врати има две възможности – лява и дясна. Това е много важен момент, от който зависи степента на безпроблемно движение между отделните стаи и той опредлеля възможностите за подреждането на мебелите.

Как да различавате дясна от лява врата?

Лесно ще се ориентирате, заставайки пред вратата, така че крилото ѝ да се отваря към Вас. Ако крилото се отваря вдясно – това е дясна врата, ако крилото се отваря наляво, това е лява врата.

​ Съвременни вътрешни врати хармонични със стаята

При интериорните врати е добре да следвате визията на интериора, за да можете най-добре да съобразите стила им. Купувайки няколко интериорни врати, за стаи на един етаж, е важно те да са в хармония по отношение на цвят – една с друга, а и с заобикалящите ги други цветове. Интериорните врати обикновено се избират по такъв начин, че цветът им да е подобен на този на пода или цвета на прозорците. В случай на врати с дървено покритие (масивно дърво, фурнир или фурнир, подобен на дърво), определено ги съчетайте с цвета на паркета или первазите.

Белите врати ще стоят добре, когато в стаята има бели PVC прозорци или бели первази. Все по-често обаче интериорите са оборудвани с врати с контрастен цвят, например червен, който се отнася само до цвета на аксесоарите в стаята. Можете да избирате между плътни, остъклени (с различна степен на остъкляване) или изцяло стъклени врати.

Стъклените или остъклените врати осигуряват нежен поток от светлина в стаята, а тяхното матово стъклено покритие гарантира уединение зад затворените врати. Преди да купите стъклени врати, струва си да обърнете внимание на вида на използваното стъкло – то трябва да е безопасно, закалено стъкло.