You are currently viewing Как да изберем подходяща интериорна врата

Как да изберем подходяща интериорна врата

Когато дойде момента за смяна на вратите, изборът изобщо не е лесен, особено когато става въпрос за интериорни врати. Те трябва да отговарят на много от нашите изисквания и особено важно е да си съответстват с дизайна на нашето жилище. Потребителите определено са изправени пред тежък избор.

Размер на врата

Първото нещо, за което веднага се сещаме е как да изберем правилният размер врата. В повечето случаи, ние като клиенти не винаги сме запознати с това какви размери врати се предлагат и също така реално не знаем кой от тях е подходящ за нас. Много от фирмите, които продават врати предлагат услугата оглед на място, която е винаги най-сигурна и удачна. И все пак ако искаме сами да си изберем винаги може да се допитаме за съвет от консултантите в обектите.

Сини интериорни врати

Цвят и дизайн

Преди всичко, много е важно също така да изберем правилния дизайн и цвят на интериорната врата. Масово се предлагат изчистени, плътни модели, със стъкло или такива, които са фрезовани и имат орнаменти по тях. Обикновено когато избираме врата за спалня, килер или мазета най-подходящи са плътните модели. Става ли въпрос за кухня и хол винаги предпочитаме вариант със стъкло. Моделите с фрезовка също са подходящи за изброените помещения. Разбира се, всичко е въпрос на вкус. Следвайте съвети за съчетаване на интериорните врати, с подовите настилки, стените, интериора и лични предпочитания.

Материал за изработка

От значение е и също, от какъв материал са изработени вратите. Ако искате лесни за монтиране и леки врати, такива са тези с пълнеж пчелна пита, а шумо и топло изолирани са такива с ПДЧ. Вратите също могат да са изработени от HDF, MDF и алуминиеви. Това са масово разпространените модели. HDF са ситно пресовани дървесни частици при висока температура. MDF са същите частици, но при ниска температура. Алуминиевите врати са подходящи за влажни помещения, като например банята. Алуминият няма да се повлияе от влагата и нищо няма да му стане. От тези врати има много разновидности като модели и цветове. Обковът на вратата също е важен. Има различни видове дръжки, като някои от тях биват включени в цената, а други не. Бравите по принцип също не винаги са включени. Най-често вратите са със стандартни брави и допълнително се заплаща за секретни или WC.

Плъзгаща интериорна врата

Посока на отваряне

На последно място, но не и по важност е посоката на отваряне на вратата. Трябва да имаме предвид на къде ще се отваря интериорната врата, какъв ще е изгледа, който искаме да видим след като я отворим, по-малък или по-голям, какво е помещението, колко място има, за да не опира в шкафове или други мебели, осветлението и още редица фактори.

И все пак, когато решите да сменяте интериорните врати, ако не може да вземете най-правилното решение за Вас, обърнете се към близки, познати или търговските консултанти и обмислете добре Вашият избор!