Ръководство на купувача за вътрешни врати

Ръководство на купувача за вътрешни врати

Помислете с какво желаете да съчетаете вашите врати – със стила на вашия интериор и мебели с настилката или с дограмата. Ако домът ви е викториански и искате да възстановите функциите с оригинален стил, потърсете класически дизайн на панели за врати. Интериорните врати могат да бъдат в различни цветове на панела и в различни шарки. Бъдете наясно какво точно купувате, когато инвестирате в нови вътрешни врати, т.е поинтересувайте се какво е включено в цената – само крило и каса или и обков? Проверете и дали дръжката е включена в комплекта.

Ако желаете традиционна визия, какви врати трябва да закупите?

Старите врати се смятат за антични мебели – в края на краищата не бихте изхвърлили 200-годишна маса, само защото има повреден крак. Ако е добре поддържана, една врата може да издържи векове и трябва да бъде сравнително лесна за ремонт. Старите врати се смятат за антични мебели – в края на краищата не бихте изхвърлили 200-годишна маса, само защото има повреден крак. Ако е добре поддържана, една врата може да издържи векове и трябва да бъде сравнително лесна за ремонт. Преди да купите каквато и да е врата, уверете се, че тя не е спукана или изкривена.

От какво са направени вътрешните врати и какъв външен вид можете да създадете?

Кухите врати като цяло са по-евтини. Отдолу те са по-малко здрави. Масивите врати са по-тежки и осигуряват превъзходна топло и звукоизолация. Твърдото ядро обикновено е обиколено от фурнир от дървен материал. Инженерното ядро прави структурата по-стабилна, тъй като е проектирана да устои на изкривяване и на влага. Дървеният завършек ще внесе топлината на естествен материал. Леките и средно тонизирани дървета, като дъб, имат траен стил, но ако искате по-привлекателен ефект, помислете за по-богато оцветени дървен материал като орех.

Добро решение ли са остъклените вътрешни врати?

Интериорни врати със стъклопакет са отличен начин да „заемете“ светлина от други пространства, за да поддържате интериора на стаята възможно най-светъл. Вратата може да бъде изцяло остъклена или да има само остъклени секции хоризонтално или вертикално и има остъклени стилове, които да отговарят както на съвременните жилища, така и на по-старите имоти. Самото стъкло може да бъде по-ясно, но има и различни стилове на непрозрачни стъкла, които пропускат светлина, но запазват елемент на поверителност. Предлагат се и остъклени противопожарни врати.

vatreshna vrata

Кои стаи е най-добре да разделите чрез врати?

Ако разделяте две стаи има възможност да добавите стилни вътрешни врати между двете пространства. Ще можете да избирате между остъклени и плътни версии.

Стъклени врати

Създайте по-силна връзка между помещенията, като използвате остъклени врати. Едната стая ще бъде виждана от другата, дори когато вратите са затворени, което би създало илюзията за повече пространство.

Масивни врати

Въпреки че плътните врати няма да имат ефект на стъклените врати те са чудесен вариант, ако обичате да прекарате време в по-интимни, затворени пространства и не желаете да бъдете обезпокоявани и разсейвани. По отношение на дизайна, може да имате предвид следното:

  • Сгъваеми вътрешни врати– те са лесни за отваряне и затваряне, спестяват място.
  • Двойни портални врати – ако желаете портална врата уверете се, че имате достатъчно място за отваряне и двете посоки.
  • Плъзгащи се врати – плъзгащите се врати са друга чудесна опция за разделяне на стая, въпреки че си струва да се има предвид, че плъзгащите се врати няма да ви позволят да отворите напълно двете помещения едно към друго.
  • Джобни врати – плъзгайки се в кухина в стената, джобните врати са алтернатива за пестене на място и позволяват два пространства да бъдат напълно отворени едно към друго. Те обаче са по-сложни за монтаж от другите видове на врати.
  • Системи за остъклени врати с метална рамка – освен че разделят две стаи, остъклените врати с метална рамка придават подчертано индустриално предимство на пространството.
  • Безрамкови стъклени врати – перфектен за увеличаване на светлинния поток, безрамковите стъклени врати увеличават светлинния поток при затворено положение, и могат да се плъзгат в джоб в стената.
modern front door inspiration

Кога е необходимо да монтирате противопожарни врати?

Пожарните врати забавят разпространението на огъня от една част на дома в другата. Затворени, те са бариера за спиране на разпространението на огъня и осигуряват начин за бягство. Те се тестват и класифицират според съпротивлението, което предлагат на пламъци и дим за определено време – обикновено 30 или 60 минути. Това може да се провери на етикета, намиращ се в горната част на вратата, който също трябва да съдържа името на производителя и неговия уникален код. Строителните разпоредби определят кога се изисква противопожарна врата – например за домове на повече от два етажа.

В допълнение, обкова на вратата, включващ панти, брава, патрон, дръжки, трябва да бъдат маркирани със CE и да са защитени от пожар. В противен случай противопожарната врата няма да може да успее да защити Вас и Вашето семейство, ако избухне пожар. Въпреки че не се изисква, някои хора обичат да поставят противопожарни врати другаде – помислете например от кухнята.

Имайте предвид, че противопожарната врата е по-скъпа и че тя трябва да бъде правилно монтирана. Ето защо желателно е да се обадете на специалист, който има опит в монтирането им. Освен че ще използват правилния хардуер и добавят сертифицирани ленти, те ще гарантират, че в горната и страничната част на вратата няма да има повече от 3 мм пролука и не повече от 10 мм отдолу. Когато монтирате врати, е важно да следвате инструкциите, предоставени с тях.