You are currently viewing Ръководство на купувача за вътрешни врати

Ръководство на купувача за вътрешни врати

Помислете с какво желаете да съчетаете Вашите врати – с линията във Вашия интериор и стил на мебелите, с настилката или с дограмата. Ако домът Ви е насочен към класиката и искате да възстановите функциите с оригинален стил, потърсете класически дизайн на панели за врати. Те са в достатъчно различни цветови варианти на панела и в разнообразни шарки. Важно е да сте наясно, с характеристиките на вътрешните врати, когато влагате средства в тях.

Бъдете наясно какво точно купувате, когато инвестирате в нови вътрешни врати, т.е поинтересувайте се, какво е включено в цената – само крило и каса или и обков? Проверете и дали дръжката е включена в комплекта!

Ако желаете традиционна визия, какви врати трябва да закупите?

Старите врати се смятат за антични мебели – в края на краищата не бихте изхвърлили 200-годишна маса, само защото има повреден крак. Ако е добре поддържана, една врата може да издържи не малко години и трябва да бъде сравнително лесна за ремонт. Поддръжката е ключова за експлоатационния период на всеки един продукт, ползван в ежедневието, още повече и вратите. Преди да купите, каквато и да е врата, убедете се, че тя няма някъде пукнатини или е изкривена.

Интериорните врати – от какво са произвеждат и как ще рефлектират с външния си вид на интериора?

Вратите с кухина във вътрешността си, като цяло са по-евтини. В частта на крилото си, те са по-малко здрави. Масивите врати са по-тежки и осигуряват превъзходна топло и звукоизолация. Твърдото ядро обикновено е обиколено от фурнир от дървен материал. Инженерното ядро прави структурата в пъти по-стабилна, защото е създадена да устои на изкривяване и на влага. Дървеният завършек ще внесе така желаната топлината на натуралния материал. Дървесният материал, идващ от дъба, е лек и среднотониращ, а има и траен стил, но ако искате по-привлекателен ефект, помислете за по-богато оцветено дърво като орех. Различните стилове интериорни врати дават и уникално собствено излъчване на всеки дом.

Добро решение ли са остъклените вътрешни врати?

Стъклопакета при интериорните врати, е отличен начин да „заемете“ светлина от други пространства, за да поддържате интериора на стаята възможно най-светъл. Вратата може да бъде изцяло остъклена или да има само остъклени участъци – хоризонтално или вертикално. Съществуват остъклени стилове, които да отговарят, както на съвременните жилища, така и на по-старите имоти. Приложеното стъкло може да бъде по-ясно, но има и различни типажи на непрозрачни стъкла, които пропускат светлина, но запазват елемент на поверителност. Предлагат се и остъклени противопожарни врати.

vatreshna vrata

Кои стаи е най-добре да разделите чрез врати?

Ако отделяте две стаи, има възможност да добавите стилни интериорни врати между двете помещения. Ще можете да избирате между остъклени и плътни версии.

Стъклени врати

Създайте по-силна връзка между помещенията, като използвате остъклени врати. Стаите ще бъдат видими една за друга, дори когато крилата на вратите са плътно затворени, което би създало визуално повече пространство.

Масивни врати

Въпреки, че плътните врати няма да имат ефект на стъклените врати, те са чудесен вариант, ако обичате да прекарате време в по-интимни, затворени пространства и не желаете да бъдете обезпокоявани и разсейвани. По отношение на дизайна, може да имате предвид следното:

  • Сгъваеми вътрешни врати– те са лесни за отваряне и затваряне, спестяват място.
  • Двойни портални врати – ако бихте искали портална врата, бъдете убедени, че имате достатъчно място за отваряне и двете посоки.
  • Плъзгащи се врати – те са са друг чудесен вариант за разделяне на пространство, въпреки че не бива да се пренебрегва, че подобни врати няма да как да спомогнат за напълно отваряне на разделената стая.
  • Джобни врати – плъзгайки се в кухина в стената, джобните врати са алтернатива за пестене на място и позволяват два пространства да бъдат напълно отворени едно към друго. Те обаче са по-сложни за монтаж от другите видове на врати.
  • Системи за остъклени врати с метална рамка – освен че разделят две стаи, остъклените врати с метална рамка, придават подчертано индустриално предимство на пространството.
  • Безрамкови стъклени врати – перфектен за увеличаване на светлинния поток, безрамковите стъклени врати увеличават притока на светлина при затворено положение, и могат да се плъзгат в джоб в стената.
modern front door inspiration

Кога е необходимо да монтирате противопожарни врати?

Пожарните врати забавят разпространението на огъня от една част на дома в другата. Затворени, те са бариера за спиране на разпространението на огъня и осигуряват начин за бягство. Те се тестват и класифицират, според съпротивлението, което предлагат на пламъци и дим за определено време – обикновено 30 или 60 минути. Погледнете описанията на етикета, намиращ се в горната част на вратата, който също трябва да съдържа името на производителя и неговия уникален код. Строителните разпоредби определят, кога се изисква противопожарна врата – например, за домове на повече от два етажа.

В допълнение, обкова на вратата, включващ панти, брава, патрон, дръжки, трябва имат индикация със знак CE, за да са защитени от пожар. В противен случай, противопожарната врата няма да може да успее да защити Вас и Вашето семейство, ако избухне пожар. Въпреки, че не се изисква, някои домакинства обичат да поставят противопожарни врати другаде – помислете, например, за кухнята.

Имайте предвид, че противопожарната врата е по-скъпа и че тя трябва да бъде коректно поставена. Ето защо, желателно е да се обадите на специалист, който има опит в монтирането им. Освен, че ще сложат правилния обков и добавят сертифицирани ленти, те ще гарантират, че в горната и страничната част на вратата няма да има повече от 3 мм. пролука и не повече от 10 мм. отдолу. Когато монтирате врати, е важно да следвате инструкциите, предоставени с тях.