You are currently viewing Как да изберем цвета на интериорните врати

Как да изберем цвета на интериорните врати

Преди да си зададем този въпрос, трябва първо да си отговорим на няколко други:

    • От какъв материал са вратите?

Вратите трябва да са изработени от устойчив и качествен материал, за да ги използваме дълго време.

    • Какъв е материалът, от който е изработена касата?

Касата трябва да бъде изработена от същият материал като крилото на вратата, за да е също толкова качествено.

    • Кога трябва да се монтират вратите?

Редно е да пристъпим към монтаж на вратите, след като сме завършили ремонта на стените и подът е изцяло готов. Това е важно за правилното оразмеряване, за да не се окаже впоследствие, че вратите, които сме поръчали не могат да се монтират и се налага да се коригират.

    • Какъв да бъде дизайнът?

Дизайнът на вратите следва да е съобразен с цялостната интериорна концепция. Как вратите да бъдат в хармония с интериора, а не самостоятелен елемент?

След като сме отговорили на тези въпроси, можем да преминем към избора на цвят. По този въпрос няма еднозначно мнение. Всеки вижда перфектната визия на дома си различно. Важно е да споменем, обаче, че съчетаването на интериорните врати с дограмата, не е особено добро решение. През по-голямата част от времето прозорците са покрити от пердета, които скриват дограмата. Съчетавайки цвят на врати с дограма, може да направи вратите да изглеждат неуместно спрямо цветовата гама на дома.

Сливане на вратата с пода

Според съветите на интериорните дизайнери, се очертават четири основни концепции, които да следваме при избора на цвят за вратите.

Врати, които се съчетават с первазите към пода

При този подход обединяващият елемент между пода, стените и вратите са первазите към пода. Тази стратегия е често използвана в миналото. В своя модернизиран вариант, се прилага успешно при търсене на класическа визия на дома. Основното тук е цвета на вратите и первазите да е един и същ или поне от една цветова гама, с няколко тона разлика. Водещият елемент са первазите, които се намират по протежение на цялата стая между стените и пода. По този начин се задава “рамка” на помещението. Стените и пода създават общият цветови фон, оставяйки на преден план красотата на дизайна на вратите.

Врати, които се съчетават с пода

При тази стратегия търсеният ефект е “сливане” на вратата с пода. Стремежът тук е не само вратите и подът да са в еднакъв цвят, но и да са изработени от максимално доближаващи се материали. При този дизайн, стените спокойно могат да са в контрастен цвят – бяло или пък ярки и нестандартни нюанси. Первазите към пода може и да отсъстват или пък да се съчетаят само с пода или само със стените.

Врати в същият цвят като стените

Избирайки врати в същият цвят като стените, създаваме илюзията за невидими врати. Този подход е малко по-трудно изпълним. За пълното постигане на търсения ефект е необходимо стените и вратите да са изработени от един и същ материал, с еднакъв дизайн. Тази стратегия се прилага при помещения, в които има много врати и е невъзможно всички те да бъдат съчетани по размер, цвят и стил. Цвета на вратата, която ще “скрием”, се задава от този на стените. Ако успеем да постигнем всичко това, получаваме семпла и стилна визия на помещението.

Врати, които не се съчетават с другите интериорни елементи

Какво да направите, ако сте харесали врата, която не се съчетава нито с пода, нито със стените? Отговора тук е един – използвайте я като перла в короната на вашият интериор. Трябва да се придържаме към правилото вратата да се вписва в цялостната цветова гама, но сама по себе си тя може да бъде самостоятелен елемент. Нестандартен цвят или дизайн, всичко е добре дошло, ако ще я превърне в акцентът, който придава едновременно уют и лукс.

Комбинация от врата и под в модерен стил

Много хора не могат да изберат един модел и цвят, който да задоволи всичките им желания и започват да се питат дали е удачен вариант да поставят различни врати. Отговорите на този въпрос са различни, според спецификата на дома.

Ако жилището е на няколко етажа, тогава можете да си позволите на различните етажи моделите да не са еднакви. Така ще придадете уникална атмосфера на всяко ниво на дома. Ако избирате врати за апартамент или едноетажна къща и всички врати се намират в общ коридор, то различните модели не са неуместен вариант.

Друг вариант е този, при който всички врати са обединени от един коридор, но собственика желае да акцентира на определено помещение. Тогава може да се придържа към концепцията за врата различна по цвят, дизайн, а дори и материал, от останалите. По този начин вниманието на всеки гост, ще бъде интуитивно насочено точно натам.

Последният вариант е двете страни на вратите да бъдат в различни цветове. От страната на коридора да бъдат съчетани с елемент от неговия дизайн, а от страната на стаите да бъдат решени в цвят, който пасва на съответното помещение. Този подход е по-труден за изпълнение от останалите и със сигурност ще се наложи да прибегнете до поръчково изпълнение.

Която и концепция да изберете, важното е вратите, които поставите да допринесат за уюта и комфорта във вашия дом и да се чувствате удовлетворено от избора си.