You are currently viewing Топ 5 тенденции за интериорни врати през 2022 г.

Топ 5 тенденции за интериорни врати през 2022 г.

Предлагаме на Вашето внимание най-добрите идеи за интериорни врати от 2022 г., които ще Ви дадат насока или най-малкото ще се превърнат в източник на вдъхновение. Нека първо отбележим, че вътрешната врата играе ролята на финалното парче от пъзела на Вашия домашен интериор. Ето, защо съответствието на стила, текстурата и цвета с дизайна на апартамента като цяло, е особено важно за панелите на вратите и елементите от техния дизайн.

Широки врати – за повече оригиналност

Двойна стъклена врата

Внушителната ширина на крилото на вратата се превърна в една от ключовите тенденции през 2022 г. Особено популярни са двукрилите врати. Освен това, индивидуалният дизайн на всяко крило ще допринесе за още повече уникалност на интериора.

Хубавото е, че вратите от този клас, увеличават пространството и се превръщат в един вид акцент, обогатявайки околната обстановка с нови нюанси от цвят и текстура. Не е за подценяване и възможността лесно да обедините помещенията, отваряйки широко крилата. Така ще постигнете и още един ефект за дома си – повече натурална светлина и широта. Можете да се спрете на определен материал, който Ви допада и Ви се струва най-близък до Вашето усещане за естетичност. На практика еднокрилите модели интериорни врати могат да се превърнат в портални.

Високи врати – според заложените стандарти

Висока светла врата

Няма съмнение, че високата врата ще придаде на интериора безусловен респект. Тази опция работи най-добре за стаи с ниски тавани – колкото по-висока е вратата, съответно по-високи ще изглеждат и стените. Въпреки това, високите врати ще подхождат на всяка стая, ако се насочите към точните цвят и материал.
Освен това можете да изберете остъклени платна, за да напълните стаята с повече светлина – и това ще бъде допълнителен бонус за интериора. Що се отнася до стила, можете да останете верни на класиката или лаконичната модерност, или да изберете нещо по-индивидуално – например, винтидж дизайни.

Стъклени врати – повече простор

Стъклени черни врати

През 2022 г. стъклото стана лидер сред актуалните материали. Ако по-рано хората се опитваха да разделят дома си на отделни зони, сега на първо място е максимално възможното обединяване на пространството. Значителна роля в реализирането на подобна идея може да изиграе стъклена врата (особено плъзгаща), която може да служи като преграда към отделни пространства като кухнята и трапезарията. Като алтернатива можете да изберете ефект на тонирано стъкло за повече поверителност или да запазите прозрачност, за да гарантирате цялостта на интериорния дизайн на Вашия дом.

Плъзгащи врати – функционално използване на пространството

Плъзгащи дървени врати със стъкла

Напоследък този конкретен тип врати стана популярен в баните. Въпреки това, тяхната доказана практичност доведе до широкото им разпространение в други пространства. Възможността за преместване на плъзгащата се врата от едната страна на другата директно в стената, спестява място и подчертава простотата на стила. Като алтернатива можете да заложите на двукрила врата, за да разширите визуално пространството. Можете да помислите за варианти от комбинации на стъкло с дърво. Не е за подценяване въпросът – как трябва да се отваря вратата и дали това ще се окаже предимство или недостатък в някои от случаите.

Минималистични врати – за изчистен дизайн

Модерна черна врата

Несъмнено минимализмът е от значение и за дизайна на вътрешните врати. Простотата, която е скрита зад повечето модерни интериори, изисква подходящ подход към елементи като вратата. Помислете за неутралните цветове и изчистения, дискретен дизайн, за да накарате Вашата врата да пасне идеално в тази среда. В допълнение, последните тенденции предполагат избор на врата в същия цвят като стените, за да се засили споменатият по-рано ефект на сливане. Именно, такова решение е най-подходящото за модерния стил.

Стиловото решение за вратите в дома е определящо и за излъчването на интериора. Вратите са ключови и спомагат на помещенията да изглеждат по-малки или по-големи, както и по-тъмни или по-светли. Играта на цветовите комбинации между всички основни елементи в стаята оформя цялостното възприятие за жилището. Така, че внимателно подберете вратите си и ги съобразете с всичко друго!