You are currently viewing Видове каси и первази

Видове каси и первази

Повечето клиенти, при избора си на врати, взимат под внимание моделите им, цвят, покритие, технически данни и т.н., но са малцинство тези, които обръщат внимание на касата. Всъщност, касата е едно от най-важните неща, което придава на композицията „врата“ завършен вид. Ето защо, е от голямо значение да обърнете внимание на касата и да изберете най-добрия вариант за Вашите врати – естетически и технически. Предлаганите на пазара каси са следните:

  1. Каса с постоянна широчина 6 см., 8 см. или 10 см. или така наречената щок каса.

Тя е няколко вида – права, заоблена, със или без первази. Този вид каси са най-евтините и в някои случаи /само в някои обаче/ – единствените възможни. Този вид каса не обхваща целия зид /в случаите, когато той е повече от 6 см., 8 см. или 10 см./ и освен това при нея первазите се лепят отделно, а не влизат в самата каса. Какво означава това – стената трябва да е абсолютно права, тъй като перваза не поема неравностите ѝ /почти не сме срещали такова явление/ и второ – след монтаж на този вид каса, останалата, непокрита част от зида трябва да се обърне и измаже, както след поставяне на дограма. Но има случаи, в които монтажа на този вид каса е единственият възможен, тъй като ситуацията е такава, че няма място за первазите на регулируема каса.

  1. Каса с постоянна широчина, като посочената по-горе, с уширител за обхващане на по-голяма част или целия зид.

Това е едно компромисно решение за цена между каса с постоянен размер и регулируема каса, при което касата покрива зида изцяло, а первазите отново се лепят допълнително, както при щоковата каса и проблемът с неравностите на стените остава. Това е едно добро решение, когато няма място за первази на някоя от страните на вратата.

  1. Регулируема каса, обхваща целия зид и завършва с первази от двете страни.

Такива каси биват прави или заоблени, но функционално и двата вида са еднакви. Регулируемите каси придават напълно завършен вид на вратата. Това се получава добре, защото первазите са неразделна част от тях. Възможността за регулация на плаващия перваз, позволява той да се напасне дори и на крива стена и да скрие неравностите. Цената им зависи от техния размер /дебелината на зида/, тъй като, както вече споменахме обхващат целия зид. В някои, макар и редки случаи, има проблем, че няма място за единия или за двата перваза, но и в този случай, възможностите са или рязане на первазите, или ако и това не е възможно – избор на друга каса.

Нашата фирма предлага два варианта на каси и первази

Вариант 1: Права каса:

Използван е материал HDF във вид на плоскости, които фабрично са покрити с фолио по специална технология, чрез топлопренасяне. Във вътрешността им има естествена иглолистна дървесина, придаваща по-голяма устойчивост и здравина. Ширината е 10 см., а височината – 204 см. В комплектовката влизат и едностранни первази. Допълнително има възможност за уширител от същия материал с дебелина 0,6 см., и ширина 30 см, позволяващ покриване на зидове не по-широки от 38 см. С него ще получите и прави первази.

Вариант 2: Обла каса:

Отново материала е като този на правата каса и не му отстъпва по-нищо. Облата каса има няколко размера:

  • Първи – 8-10 см.: широчина – 8 см., с възможност до 10 см., височина – 204 см.
  • Втори – 10-14 см.: широчина – 10 см., с възможност до 14 см., височина –  204 см.
  • Трети – 15-19 см.: широчина – 15 см., с възможност до 19 см.,височина – 204 см.

Тук вече в комплекта са поставени два броя обли регулиращи се первази, предназначени за двете страни на вратата. Може да се възползвате и от допълнение към облата каса – HDF уширение, което в с дебелина 0,6 см, ширина 22 см. и височина 204 см. Добавянето на такава опция, може да направи обла каса с 8 см. да обхване зид до 30 см., а обла каса от 10 см – до 33 см. зид. и обла каса от 15 см.– до 39 см. зид.

Вече се запознахте с основните характеристики на касите при вратите, но може би се питате още –  “Какво да съобразя при покупката на интериорни врати?“. Не търсете другаде, отговорът е при нас!