Видове каси и первази
door

Видове каси и первази

Повечето клиенти, при избора си на врати, взимат под внимание моделите на вратите, цвят, покритие, технически данни и т.н., но малцина са тези, които обръщат внимание на касата. Всъщност, касата е едно от най-важните неща, което придава на композицията „врата“ завършен вид. Ето защо е от голямо значение да обърнете внимание на касата и да изберете на-добрият вариант за Вашите врати – естетически и технически. Предлаганите на пазара каси са следните:

  1. Каса с постоянна широчина 60 мм, 80 мм или 100 мм или така наречената щок каса.

Тя може да бъде права, заоблена, със или без первази. Този вид каси са най-евтините и в някой случаи /само в някой обаче/ – единствените възможни. Този вид каса не обхваща целия зид / в случаите, когато той е повече от 60 мм, 80 мм или 100 мм/ и освен това при нея первазите се лепят отделно, а не влизат в самата каса. Какво означава това – стената трябва да е абсолютно права, тъй-като перваза не поема неравностите ѝ/почти не сме срещали такова явление/ и второ – след монтаж на този вид каса, останалата, непокрита част от зида трябва да се обърне и измаже, както след поставяне на дограма. Но има случаи, в които монтажа на този вид каса е единственият възможен, тъй като ситуацията е такава, че няма място за первазите на регулируемата каса.

  1. Каса с постоянна широчина, като посочената по-горе, с уширител за обхващане на по-голяма част или целия зид.

Това е едно компромисно решение за цена между каса с постоянен размер и регулируема каса, при което касата обхваща целия зид, но первазите отново се лепят допълнително, както при щоковата каса и проблемът с неравностите на стените остава. В някои случаи, както и при горния, това е едно добро решение, когато няма място за первази от едната страна на вратата, а от другата има.

  1. Регулируема каса, обхваща целия зид и завършва с первази от двете страни.

Тези каси могат да бъдат прави или заоблени, но функционално и двата вида са еднакви. Регулируемите каси придават напълно завършен вид на вратата. При тях первазите и от двете страни на касата влизат в нут в самата каса и представляват неразделна нейна част. Възможността за регулация на плаващия перваз, позволява той да се напасне дори и на крива стена и да скрие неравностите. Цената им зависи от техния размер /дебелината на зида/, тъй като, както вече казахме обхващат целия зид. В някои, макар и редки случаи, ситуацията е такава, че няма място за единия или за двата перваза и в този случай, възможностите са или рязане на первазите, или ако и това не е възможно – избор на друга каса.

Нашата фирма предлага два варианта на каси и первази

Вариант 1: Права каса: Касата, както и крилото са изработени от HDF  плоскости покрити с машинно поставено топлопренесено PVC–фолио, подсилени в средата с масивна иглолистна дървесина, придаваща им по-голяма здравина и стабилност. Размерите на касата са: широчина – 100мм височина  – 2040мм В комплекта на правата касата са включени комплект первази за от едната страна на вратата.

Като допълнение към правата каса се предлага HDF уширение с дебелина 6мм и ширина 300мм, позволяващо обличане на зидове до 380мм. В комплекта на уширението са включени комплект прави первази.

Вариант 2: Обла каса: Изработена е от HDF  плоскости покрити с машинно поставено топлопренесено PVC–фолио, подсилени в средата с рамка от масивна иглолистна дървесина, придаваща им по-голяма здравина и стабилност. Облата каса се предлага в два размера: 1/ Размери на каса  8-10: широчина –  80мм, с възможност до 100мм височина  –  2040мм 2/ Размери на каса 10-14: широчина  – 100мм, с възможност до 140мм височина  –   2040мм 2/ Размери на каса 15-19: широчина  – 150мм, с възможност до 190мвисочина  –   2040мм В комплекта на облата каса са включени два комплекта обли плаващи первази за от двете страни на касата.

Като допълнение към облата каса с плаващи первази се предлага HDF уширение с дебелина 6мм, ширина 220мм. и височина 2040мм. Добавянето на допълнителното HDF уширение към обла каса 80мм позволява обличане на зид до 300мм, към обла каса 100мм– до 330мм зид. а към обла каса 150мм– до 390мм зид.