You are currently viewing Нови елегантни варианти за ограничени пространства

Нови елегантни варианти за ограничени пространства

Факт е, че всички българи се стремят да живеят в собствен дом, но също така е факт, че по различни причини предпочитаните нови жилища са твърде малки като квадратура. Това неизбежно налага търсене на компромисни варианти за организация на пространството с цел неговото спестяване така, че да не бъде по никакъв начин за сметка на функционалността. В зависимост от разположението, квадратурата и редица архитектурни особености, понякога се оказва, че в дадена стая не може да се разположи вече избраната конфигурация от мебели, тъй като вратата пречи! Или по-скоро начинът ѝ на отваряне.
Да, възможно е вместо навътре, тя да се отваря навън, към коридора например, но не винаги това е лесното решение по други обективни причини.

Плъзгащи врати – начин да увеличите пространството

Познат вариант са, но също с известни уговорки, плъзгащите врати. Какво имаме да кажем за тях? Те създават удобство, но изискват допълнително място по ширината на стената. И реално там, площа остава неизползваема, а принадлежи само на крилото на вратата.

Има и още по-елегантни решения, предлагани на пазара и това са системите от механизми за интериорни врати с приплъзване или вграждане в гипсокартонен джоб. Не само, че дава пространството, от което се нуждаем, но вратите не изглеждат по познатия ни старомоден начин и не се налага излишен дискомфорт за приспособяване към плъзгащите се врати. Тези решения са много удачни, когато искате да използвате стената като пространство за поставяне на картина, мебели или други избрани от Вас неща. Лесно и практично, вече изполвате цялата си площ и не губите и сантиметър от нея.

Врати хармоника – практично решение за преграждане

Да не забравяме и вратите наречени „хармоника“. Често те биват прилагани за преграждане между кухня и трапезария или гардеробни и килери. Доброто при тях е, че просто се сгъват и не заемат никакво място. Инсталацията им не изисква много, а е лесна и бърза.

Видяхте, че когато има желание, ще се намери и практичен начин, как да спестите място чрез вратите и вариантите им на отваряне. Бъдете креативни, информирайте се за възможностите и ги приложете там, където се налага!