You are currently viewing Експлоатация на интериорни врати

Експлоатация на интериорни врати

Най-интересната и забавна част от ремонта на едно жилище е винаги обикалянето и избирането на елементите, които ще променяме. Дали това са цветове, мебели или интериорни врати – няма значение, важно е чувството на удовлетвореност от крайния резултат.

При избирането на нови интериорни врати, имаме на разположение широка гама от цветове, модели, форми и серии. Без значение на кои обаче ще се спрем, важна и неразделна част от експлоатацията на тези интериорни и функционални елементи е именно тяхната поддръжка.

Различните серии интериорни врати са с различни технически характеристики и покритие. Без значение, дали влизат сред тенденциите при интериорните врати на годината, за да ги използваме по-дълго, трябва да се грижим за тях и да ги експлоатираме правилно.

Почистване и поддръжка на интериорни врати

Почистване – много е важно, за да съхраним безупречната визия на нашите интериорни врати за по-дълго време, те да бъдат почиствани. Това става с памучна или микрофибърна кърпа и препарат, който се пръска върху нея. Не трябва препарата да бъде пръскан по повърхността на вратата, а върху кърпата.

Смазване на интериорни врати – за да функционират правилно и безпроблемно, вратите трябва да бъдат смазвани. Това разбира се, означава, че механичните части, а именно – патрон, дръжки, брава и панти, трябва да се смазват веднъж месечно. Всички знаем, израза: Работи като смазано колело! Това означава, че поради наличието на сухота и триене, отделните елементи на интериорната врата може да започнат да създават напрежение по между си и това да бъде проблем за тяхното съвместно функциониране.

  • Смазването на вратите един път в месеца е задължително, което гарантира и дългогодишната им употреба;
  • За смазването на патрона – това е заключващия механизъм се използва графитена смазка, като се впръсква директно в отвора за ключа;
  • За дръжките се използва течна грес, като тя се пръска в основата на дръжките;
  • За смазването на бравите се използва също течна грес, като за да се смаже бравата трябва да се натисне дръжката;
  • Смазването на пантите става отново с течна грес, като смазката трябва да влезе във вътрешността на патрона.

Освен да се почистват и смазват интериорните врати, трябва и да се притягат от време на време крепежните елементи. Звучи сложно, но съвсем не е така. Притягането не е такава философия, както звучи. Всичко необходимо е шестограм или кръстата отвертка, с която да затегнем леко, насрещника на вратата и видиите, които държат пантите. Шестограма влиза в употреба при затягането на самите дръжки.

Аксесоари

И не на последно място, да отбележим, че нещо дребно и много полезно, което често пропускаме е да използваме стопери. Тези аксесоари са мънички, компактни, но много удобни и функционални, щом става дума за дълга експлоатация на интериорни врати. Те предпазват както дръжките на вратите от надраскване, така и ново боядисаните ни стени.

Често в момент на афект, може да засилим вратата по-силно и после да съжаляваме, когато тя буквално издрънчи в стената, а когато и погледнем последиците от тази си реакция, направо ни се плаче. Стената е одрана, а дръжките са с нарушено покритие, именно за да предотвратим тези неща, е добре да използваме стопери за всеки вид интериорна врата. При тях също има огромен избор, дали да бъдат за стена или за под. Как да се монтират, да бъдат ли самозалепващи или с видии? Никак не е за подценяване този аксесоар. Препоръчваме използването му.

Спазването на тези съвсем не трудни и прости неща, би Ви помогнало значително да удължите живота и употребата на вашите интериорни врати. Не забравяйте, че е без значение, дали става въпрос за врати, мебели или уреди, домашни любимци или дори за самите вас, полагането на допълнителни грижи, винаги носи със себе си позитиви и чувство на удовлетвореност след направеното.