You are currently viewing Видове интериорни врати чрез метод на отваряне

Видове интериорни врати чрез метод на отваряне

Съвременните предложения на интериорни врати доста надвишават обичайните еднокрилни врати. Сега имате възможност да се информирате за най-търсените и популярни видове, разделени предимно по механизма им на отваряне.

Врата с люлеещо се крило

Напоследък се появиха много нови механизми, които позволяват на интериорните врати да опишат напълно невероятни траектории в пространството и в същото време да спестят място. Но най-популярните, все още, са стандартните люлеещи се врати, които остават класика. И това не е случайно, защото именно този дизайн е най-простият, най-евтиният, най-издръжливият и най-добре изпълнява основната функция – изолация на помещенията. Благодарение на правилния монтаж и поставяне на гумиращи уплътнения, се достига до плътно лягане на крилото в рамката на касата.

Врата, отваряща се чрез плъзгане

Най-популярни са врати на прост ролков механизъм (плъзгащи се), скрит под декоративна лента, в цвета на крилото на вратата. При затваряне, отворът се намаля визуално. Между платното и стената винаги има празнини, необходими за нормалното движение на вратата. В стандартна форма, подобни врати, няма как да се заключват и звукоизолацията на практика отсъства. Има начин леко да се коригира ситуацията, но затова е необходимо да се монтира допълнителен елемент – тяга, която да повлияе на крилото на вратата да прилепва в затворено положение. За да подобрите звукоизолацията, цялата конструкция може да бъде с допълнително уплътнение с четка.

Врати с две крила

Широкият вход включва монтаж на две подвижни крила, затова и тези интериорни врати се наричат двукрили. Крилата са им обикновено с еднакъв размер, но има така наречените врати и половина. Ако ширината на отвора е 130 см., тогава мнозина предпочитат да инсталират едно широко платно (80 см.) и едно тясно (40 см.). Обикновено се затваря тясното крила (то се използва при нужда), а по-широкото е основното за преминаване. 

Врати затварящи се, подобно на книга

Тези интересни продукти сред вътрешните врати, имат също два компонента от плоскости. При задвижване се свиват едно към друго, като застават перпендикулярно на отвора, а не по протежение на стената. Едно от неудобствата е, че този механизъм заема част от мястото на отвора и той леко се стеснява. Гледайки от друга гледна точка, положителното е, че изолационните качества на този дизайн не е по-нисък, от този на обикновените врати и не е много по-скъп по отношение на компонентите.

Има и друга система, много подобна на горе споменатата. При нея, когато задвижите вратата, тя също се сгъва наполовина. Разликата е, че траекторията на движението на крилата се задава от скъп механизъм. Вратата се отваря, сгъва се и заема позиция по протежение на стената, като нормална врата, а не отнема от проходимата част. Много интересен механизъм, удобен и приятен за използване и превръща стандартната врата в ултрамодерна система. В същото време, може да бъде заключена, има отлична звукоизолация и не претрупва с дизайна си интериора.

В случай, че имате по-нестандартни размери на светлите отвори в дома си или специфични желания, винаги можете да изберете интериорни врати по поръчка. Тяхната изработка ще отнеме повече време, но накрая ще получите врати, според конкретните си желания, както за размер, така и за начина им на отваряне. Попитайте ни за възможностите!