You are currently viewing Важни особености при смяна на интериорните врати

Важни особености при смяна на интериорните врати

Много пъти решението за смяна на интериорните врати в дома ни е импулсивно. Но има важни особености, с които трябва да се съобразим, за да се сведат до минимум грешките, които се допускат и да не останем разочаровани от неправилно взети решения.

Внимание върху интериорните врати

Най-характерна е грешката, че правим ремонта в апартамента или офиса, оформяме отворите, измазваме, шпакловаме, боядисваме и ето, че хубавко ни се е получило. И тогава тръгваме да си избираме и интериорните врати.

Е, да, ама не точно така е най-добре да се процедира. Най-добре е да се спрем и първо да изберем интериорни врати и след това да ни посети професионален размерчик, който ще ни даде компетентен съвет за отворите, които трябва да имаме, за съответните технически характеристики и според габаритния размер на крило с каса за модела врати , на който сме се спрели, защото не са малко случаите – отворите да не кореспондират с избора ни и тогава след като ремонта е приключил, според нас успешно, се налага подновяване на къртене и измазване.

Цвят и дизайн на интериорните врати

Друг важен момент, който не е за подценяване е цвета. При избор на цвят за интериорни врати трябва да знаем, че всяка фирма кръщава цветовете в гамата, която предоставя на пазара с имена на дървесни повърхности, които оприличава на действителните цветове, но това в никакъв случай не означава, че две различни фирми ще ви предоставят цвета Светъл дъб, например, абсолютно еднакъв. Понякога разликата е много голяма. Как да изберете цвят на интериорните врати? Започнете от там, че ако търсите определен цвят за интериорни врати не се доверявайте на наименованието на цвета, а най-добре направете много снимки под различен ъгъл и светлина или вземете мостра – в най-добрия случай, например от останало парче перваз или на врата, с която ще сравнявате, или пък от кухненските мебели – ако с тях ще търсим близка връзка. В повечето случаи, след монтаж остават някои малки парчета.

Дръжки за интериорни врати

Следващ момент са дръжките. Имате си вече няколко монтирани интериорни врати и желанието ви е следващите да са досущ като предните. Избрали сте си цвят и той си е – ама почти като на вашите врати, което е една страхотия. Но има разлика в дръжките и то очевидна. Мислите си, ами то лесно после ще се сменят. В повечето случаи може и да ви се получи, но имайте предвид, че моделите дръжки на различните производители не винаги са съвместими или заменяеми. Така, че съобразете и това условие.

Доставка и монтаж

И на последно място не оставяйте всичко за последния момент. След взимане на размерите и указанията за отворите, не разчитайте, че на другия ден една тумба монтажници ще се изсипят пред дома ви и ще монтират интериорните врати. Това не е сладкарница и вратите не са пастички да се забъркат за един, два часа. Това е организация на различни екипи. Всичко зависи от това вратите налични ли са, поръчкови модели ли ще бъдат и ще е необходим ли по-дълъг период за изработка и доставка. И най-вече, дали сме в разгара на ремонтите през лятото или е сковал Януари.

Ето затова, когато избираме да сменяме интериорните врати вкъщи, няма нищо по-хубаво от спонтанността, но нека вкараме в емоцията и организация, пък то новото си е ново и така ще му се радваме.