You are currently viewing Видове покрития, използвани при интериорните врати

Видове покрития, използвани при интериорните врати

Интериорни врати и техния външен вид

Видовете покрития за интериорни врати биват много и на пазара разнообразието е наистина голямо.

  • Фурнир;
  • PVC филм;
  • Ламиниран;
  • Ламинатин;
  • Пластмасов;
  • Боядисване;
  • Полиуретаново покритие.

Радиален фурнир

Едно от най-традиционните покрития за интериорни врати. Изработва се чрез радиално рязане от повърхността на дървото (по този начин се отстраняват стърготините от молив), радиалният фурнир се отстранява на пръстени, но малки, поради което при залепване на фурнира към крилото на вратата той се съединява в едно цяло. Радиалният фурнир е широко представен в интериорните врати.

Fineline фурнир

Това е естествен фурнир, направен по различен метод. Той се основава на перпендикулярно рязане на голям брой дебели слоеве фурнир, залепени заедно. Fineline фурнирът има характерна структура в тип райета. Най-вече този метод се използва за изработване на фурнир от дъб, който по-късно се оцветява в различни цветове и нюанси, като по този начин придава невероятен завършек на интериорните врати. Можете да разгледате фурнир от фини линии в избелен дъб.

Еко фурнир покритие

Най-новото покритие, което се появи сравнително наскоро, като продукт на многогодишна работа на компании, специализирани в дървообработването. Еко фурнирът е принципно нов материал, на външен вид практически не се различава от естествения фурнир, имитирайки текстурата на естественото дърво по текстура, но в същото време е екологичен полипропиленов филм. Структурата на еко-фурнир с триизмерен оптичен ефект не само повтаря модела на дървото, но и предава точно всички характеристики на неговата текстура и нюанси като кара вратите да изглеждат естествени.

PVC филм

Пластмасов филм от поливинилхлорид. Отличителните характеристики на PVC фолио се считат за устойчивост на скъсване, високи якостни характеристики, висока устойчивост на износване и водоустойчивост. Такива качества определят широк обхват на приложение на материала. Повечето пъти се използва за интериорни врати за баня заради голямата си степен на устойчивост на вода, но можете да го видите при нашите интериорни врати от серия Стандарт, с изключително качество и бюджетна цена.

Ламинирано покритие

Това е едно от най-евтините, най-прости покрития, по същество е хартия, импрегнирана с различни съединения с лъскава повърхност. Но залепването му върху плоската основа на крилото на вратата го прави по-здрав.

Ламинатин

Същата хартия, само залепена върху някаква нетъкана основа или плат, която придава на ламината известна здравина и текстура.

Модерен избор при интериорните врати

Пластмасов

Името говори само за себе си. Обикновено се внася листова пластмаса, но нашите производители сега набират скорост. Пластмасата е матова, лъскава, в различни нюанси.

Боядисване

Позволява импрегниране на дърво с няколко мм и го покрива с тънък защитен слой, което прави вратите устойчиви на външни фактори. Тези покрития се предлагат в различни видове и производители и ви позволяват да създавате оригинални текстури и нюанси.

Полиуретаново покритие

Полиуретанов лак. Процесът на нанасяне протича на три етапа: нанасяне на грунд, байц + лак, финишен лак. Устойчив е на висока влажност, екстремни температури, химически и механични натоварвания, както и на ултравиолетово лъчение. Полиуретановият лак обикновено се нанася на три слоя чрез безвъздушно пръскане, за да придаде на вратите равномерен блясък. Използваният в производството лак е направен на водна основа, което елиминира отделянето на вредни и неприятни пари и миризми по време на процеса на сушене.